Çiftçilerimizin yoğun ilgisi üzerine, İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ile Kastamonu Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü işbirliği çerçevesinde İl Müdürlüğümüz toplantı salonunda açılan arıcılık kursunda İl Müdürü Fatih ÖNLEM kursiyerler le buluştu. Kursiyerlerin sorun ve önerilerini dinleyen ve karşılıklı sohbet havasında geçen buluşma sonucunda,
İl Müdürü ÖNLEM kursiyerlere yaptığı konuşmada; "İlimizde arıcılık çok önemli bir gelir kaynağıdır. İlimizde yaklaşık 80.000 civarında faal arı kovanı bulunmaktadır. İlimiz potansiyeli göz önüne alındığında arılı kovan sayımız yetersizdir. Kovan varlığına bakıldığı zaman flora yapımız uygun olmasına rağmen bal verimi maalesef arzu edilen seviyede olmayıp Ülke ortalamasının çok gerisindeyiz. Ortalama verimi yükseltmek için var gücümüzle çalışmalıyız. İlimizde balın kalitesi ve aroması çok iyi olup, özellikle çiçek, kestane ve deli bal üretimi kaliteli bir şekilde yıllardan beri yapılmaktadır. Üretilen bal kaliteli olduğundan pazarlama sorunumuz da bulunmamaktadır. Bu kaliteden asla taviz verilmemeli ve bal üretiminde de daha bilinçli ve teknik çalışarak hak edilen seviyeye gelmeliyiz" dedi.
Konuşmasının devamında İl Müdürü ÖNLEM; "İl Müdürlüğümüz tarafından çok farklı konularda proje ve çalışmalar yapılmaktadır. Yoğun bir kurs ve çiftçi eğitim çalışması başlattık. Yapmış olduğumuz bu yoğun çalışmalar çiftçi eğitimine vermiş olduğumuz önemin bir göstergesidir. İl Müdürlüğü olarak her zaman ve her yerde çiftçilerimizin yanında ve hizmetindeyiz. Kurs ve çiftçi eğitim çalışmalarımıza katılımın ve ilginin fazla olması bizleri fazlası ile memnun ediyor. Bu tür çiftçi eğitim çalışmalarına talep olduğu sürece, bundan sonra da devam edeceğiz" dedi.
72 saat sürecek olan bu arıcılık kursu, İl Müdürlüğümüz Koordinasyon ve Tarımsal Veriler Şube Müdürü Veysel SELBİ tarafından verilmekte olup, kursa halen 23 kursiyer devam etmektedir. Kursiyerler; " arı ırkları, arıcılığın ülke ekonomisine katkıları, kolin başına daha fazla ürün elde edebilme yöntemi, polinasyon, arıcılıkta ilkbahar ve sonbahar bakımı, balın tanımı, bileşimi ve üretimi, ana arı yetiştirme teknikleri, arı ürünleri, (polen, propolis, arı sütü, arı zehiri) kaliteli bal üretiminde flora takibi ve gezginci arıcılık, arı hastalık ve zararlıları gibi konu başlıkları altında teorik ve uygulamalı eğitim alıyorlar.
Kurs sonunda gerçekleştirilecek sınavda başarı gösteren kursiyerlere Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü tarafından "Arı Yetiştiriciliği" sertifikası verilecek.