T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

2018-2019 Balıkçılık Av Sezonu Açılışı Yapıldı

Yayın Tarihi : 4.09.2018

2018–2019 Yılı Balıkçılık Av Sezonu Açılış Töreni; İlimiz Bozkurt İlçesi, Yakaören (İlişi) Balıkçı Barınağında gerçekleştirildi. Su Ürünleri Av Sezonu Açılış Törenine; Bozkurt Kaymakamı Murat ACAR, Abana Belediye Başkanı Altan ERDOĞAN, Kastamonu Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mahmut ELP, Tarım ve Orman İl Müdürü Osman YAMAN, Kamu kurum ve kuruluşları idarecilerinin yanı sıra, bölgenin su ürünleri kooperatifleri yöneticileri, balıkçılar ve yöre halkı katıldı.

Toplantının açılış konuşmasını yapan Yakaören (İlişi) Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Mustafa ÖZCAN konuşmasında; Yeni sezonun geçimini balıkçılıktan sağlayan tüm balıkçılarımıza ve halkımıza hayırlı uğurlu olmasını dileyerek, yasa dışı avcılık ile mücadele konusunda denetimlere ağırlık verilmesini talep etti. Katılımcılara, düzenlenen organizasyonda kendilerini yalnız bırakmadıkları için teşekkürlerini sundu.

Daha sonra Tarım ve Orman İl Müdürü Osman YAMAN yaptığı konuşmasında; "İlimiz 1 Liman, 8 adet balıkçı barınağımız, 233 adet balıkçı gemimiz, 1227 adet Gerçek Kişiler İçin Su Ürünleri Ruhsat Tezkeresine sahip balıkçımız, 1746 adet Amatör Balıkçı Belgesine sahip amatör balıkçımız ile su ürünleri potansiyeli oldukça yüksek bir ildir.

Bölge ve Ülke ekonomisine katkısı oldukça büyük olan ve gün geçtikçe de artan su ürünleri sektöründe,  gırgır ve trol ağları ile avcılık faaliyetinde bulunan balıkçılar için 15 Nisan 2018 tarihinde başlayan genel av yasağı, gırgır ve trol yöntemiyle avlananlar için 1 Eylül 2018 de sona erecektir" şeklinde ifade etti.

İl Müdürü YAMAN konuşmasının devamında; Bakanlık olarak, balıkçı gemilerinin denizlerdeki avcılık faaliyetlerinin izlenmesi ve av faaliyetlerine ilişkin verilerin kayıt altına alınması amacıyla, Balıkçı Gemilerini İzleme Sistemi (BAGİS) hayata geçirildi. Bu sistemle; balıkçı gemilerinin konumu, hızı, av faaliyetleri ve avladığı ürünlere ilişkin bilgiler sürekli takip edilecek. Böylelikle hem denetimlerde etkinlik artırılacak hem de avlanılan ürünlere ait verilerin daha hızlı kayıt altına alınması sağlanacak.

Bakanlığımız, su ürünleri avcılığıyla ilgili düzenlemeler yaparken; bilimsel, çevresel, ekonomik ve sosyal hususları göz önünde bulundurmuştur. Yapılan düzenlemeler de ekolojik refah ve insan refahı bir arada düşünülmek ve bu denge gözetilmek zorundadır. Daha açık ifade ile; denizlerimizdeki kaynaklarımızı korurken, aynı zamanda balıkçılarımızın evine ekmek götürmesini de sağlamak zorundayız" ifadesini kullandı. 

YAMAN konuşmasının son bölümünde; "Su ürünleri avcılığında tür, boy, zaman, derinlik, mesafe ve av araçları bakımından bazı yasak ve sınırlamalar ile balıkçılara yükümlülükler getirilmektedir. Balıkçılar, faaliyetlerini Ticari ve Amatör Amaçlı Su Ürünleri Avcılığını Düzenleyen Tebliğ hükümlerine göre yürütmelidirler. Bu Tebliğ hükümleri 2018- 2019 avcılık dönemi için de yürürlüktedir.

İl Müdürlüğümüzce 2017 yılında 1516 adet su ürünleri denetimi gerçekleştirilmiştir. Bu denetimler sonucunda toplam 11 adet idari para cezası uygulanmış olup, uygulanan idari para cezalarının toplam tutarı 9.441 TL' dir.

İlimizde 2017 yılında avcılık ve yetiştiricilik yoluyla istihsal edilen su ürünleri miktarları yetiştiricilik yoluyla 147 ton, avcılık yoluyla 11.188 ton olarak gerçekleşmiştir. Avcılık yoluyla gerçekleşen üretimin;  9.189 tonunu beyaz kum midyesi, 1.234 tonunu hamsi, geriye kanla miktarı ise muhtelif türdeki balıklar oluşturmaktadır.

Su ürünleri kaynaklarının korunması ve sürdürülebilir işletilmesi bakımından; avcılıkla ilgili getirilen kurallara uyum büyük önem taşımaktadır. Denizlerimizdeki balık popülasyonunun sonsuz olmadığını herkes çok iyi bilmektedir. Aşırı av baskısı, hedef dışı avcılık ve yasal boy limitinin altında avlanan her bir balık, bizden sonraki nesillerin bu kaynaktan faydalanmalarını biraz daha zorlaşacaktır.

Unutmayınız; ideal avcılık dengeli avcılıktır. Aşırı ve kuralsız avcılık, geleceğimizin ve çok önemli bir zenginliğimizin yok edilmesi demektir. İyi bir gelecek için avlanma usul ve esaslarına uyunuz. Amacınız; günü kurtarmak değil, geleceği kurtarmak olmalıdır.

Balıkçılarımız tarafından büyük emek ve zahmetle halkımıza sunulan ve insan beslenmesinde, özellikle çocukların gelişiminde ve erişkin insanların sağlıklarının korunmasında sayısız faydaları olan su ürünlerini; halkımızın bol bol tüketmesini tavsiye ediyorum.

2018-2019 Balıkçılık sezonunun, kazasız bir şekilde; tüm balıkçılarımız için bereketli ve bol kazançlı olmasını diliyorum" dedi.

Konuşmaları için kürsüye davet edilen Kastamonu Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mahmut ELP konuşmasında; Öncelikle balıkçılarımızın sağlıklı, huzurlu ve bol kazançlı bir av sezonu geçirmelerini diledi. Balıkçılarımızdan beklentinin, sürdürülebilirliği sağlamak şartıyla en üst seviyede avcılık yapmaları ve ülkemiz ekonomisine en üst seviyede katkı sağlamaları, popülasyonlara zarar vermeden gelecek kuşaklarında bu popülasyondan faydalanmalarının sağlanması olduğunu belirtti.

Son olarak konuşmaları için kürsüye davet edilen Bozkurt Kaymakamı Murat ACAR; İlçede balıkçıların genellikle küçük teknelerle denize açıldıklarını, teknolojik imkânlarının kısıtlı olduğunu, geleneksel kıyı balıkçılığı olarak tabir edilen sürdürülebilir balıkçılık yöntemleri ile avlandığını ifade etti. Günümüzde artan kirlilik, balıkların yumurtlama alanlarının bozulması, avlanan balık miktarı, türlerdeki azalış vb. etkenlerin geleneksel kıyı balıkçılığını tehdit ettiğini belirterek; bu bilinçte avcılık yapan balıkçılarımıza yeni av sezonunun hayırlı olmasını diledi.

Sezonun hayırlı ve bereketli geçmesi adına, kurban kesimi yapılması ve dua edilmesinin ardından yapılan ikramlar ile tören sona erdi.