T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Daday'da Çiftçi Eğitim Toplantısı Düzenlendi

Yayın Tarihi : 28.01.2019

İlimiz Daday İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından, İlçemiz Bayramlı, Davut, Çayırlı, Budaklı, Sarıçam köylerinin Muhtarları ve çiftçilerin katılımıyla Bayramlı Köyü Köy Konağında düzenlenen çiftçi eğitim toplantısına; İl Müdürü Osman YAMAN, Çayır Mera ve yem Bitkileri Şube Müdürü Ceylan ÇAYIR, İlçe Müdürü Engin KOCAOĞLU ve Ziraat Yüksek Mühendisi Şükrü KAYNAŞ ile köy Muhtarları ve çiftçiler katıldı.

Çiftçi eğitiminde; Ziraat Yüksek Mühendisi Şükrü KAYNAŞ; Daday İlçesinde hububatta görülen hastalık ile zararlılar ve verimi etkileyen faktörleri anlattı. Özellikle Daday'da görülen hastalıklar; çiftçilerimize fotoğraflar üzerinden izah edildi. Bu hastalıkların hem çiftçilere hem de ülke ekonomisine ne kadar zarara açtığı vurgulandı. Ayrıca çiftçilerimizin zirai ilaç uygulamasında yapılan yanlışlıklar dile getirilerek doğru uygulama teknikleri aktarıdı. Hububatın Ülkemiz ekonomisinde önemli bir yeri olması nedeniyle, çiftçilerimize dengeli gübreleme ve doğru mücadele ile alacakların verimin üç katına çıkabileceği ifade edildi.  

Toplantıda söz alan Çayır Mera ve Yem Bitkileri şube Müdürü Ceylan ÇAYIR; Yem bitkileri desteklemeleri, destekleme müracaatlarında dikkat edilmesi gereken hususları anlattı. Kastamonu'da yürütülen Mera Islah ve Amenajman Projesi çalışmaları hakkında bilgi verdi. Yem bitkileri ekilişlerinin artırılmasının önemine değinerek bu çerçevede Bakanlık destekli yem bitkileri tohumu dağıttıklarını ifade etti. Çevre Amaçlı Tarımsal Arazilerin Korunması (ÇATAK) programı çerçevesinde Kastamonu'da yapılan çalışmaları anlattı. Bu sayede tarıma elverişli olmayan birçok arazinin tarıma ve üretime kazandırıldığını ifade etti.

İl Müdürü Osman YAMAN; Toplantı esnasında tarım sigortaları konusuna özellikle dikkat çekti ve ilimizde 2018 yılında meydana gelen doğal afetler ile tarım sigortalarının önemini anlattı. Ayrıca zaman zaman meydana gelen hayvan satışlarındaki dolandırıcılık olaylarından örnekler verdikten sonra, tarımsal ürünleri pazarlarken ve özellikle hayvan satışı yaparken çok dikkatli ve uyanık olunmasını, işlerini sağlama almalarını, art niyetli kişilere fırsat vermemelerini öğütledi. Konuşmasının devamında; kooperatifçiliğin önemine değinerek, kooperatifleşme ile tarımsal ürünlerin daha kolay pazar bulabildiği ve daha iyi fiyata satıldığı, alacakların tahsilinde de daha başarılı olunduğunu dile getirdi. Tarım arazilerinin boş bırakılmaması ve muhakkak ekilmesi gerektiğini, özellikle hububat ve yem bitkileri ekimine önem verilmesi gerektiğini ve eskiden doldurulan mevcut ambar ve samanlıkların yine doldurulması gerektiğini ifade etti.

Daha sonra çitçilerimiz tarafından sorulan sorular cevaplandırılarak, toplantı sonlandırıldı.