T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Taşköprü Alisaray Köyünde Çiftçi Eğitimi

Yayın Tarihi : 29.01.2019


İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğümüz ile İl Tarım ve Orman Müdürlüğümüz tarafından; İlimiz Taşköprü İlçesi Alisaray köyünde çiftçi eğitim toplantısı düzenlendi.

Çiftçi eğitim toplantısına; Tarım ve Orman İl Müdürü Osman YAMAN, Hayvan Sağlığı ve Yetiştiriciliği Şube Müdürü Halis Turgut BAYDAR, Çayır Mera ve Yem Bitkileri Şube Müdürü Ceylan ÇAYIR, Gıda ve Yem Şube Müdürü Ahmet DENİZ Taşköprü Tarım ve Orman İlçe Müdürü Mesut ŞALLI İlçe Müdürlüğü personeli Veteriner Hekimler Hüseyin YILDIZ ile Emre KORKMAZ, Ziraat Teknikeri Şerif KÖPRÜLÜ, Alisaray Köyü Muhtarı Hasan ÖZSOY ile Çaylaklar Köyü Muhtarı Necip GÜRSES ve çiftçiler katıldı.

Toplantının açılış konuşmasını yapan İlçe Müdürü Mesut ŞALLI; İlçenin tarım ve hayvancılığı hakkında bilgiler verdikten sonra, tarım ve hayvancılıkla uğraşan çiftçilerimize gece çiftçi eğitimleri yapılarak, çiftçilerimizin sorunları dinlenmekte ve bu sorunlara çözüm önerileri sunulmaktadır. Bu tür çiftçi eğitim çalışmalarımız bundan sonra da devam edecek dedi.

İlçe personeli Veteriner Hekim Hüseyin YILDIZ tarafından; Hayvan besleme ve besleme hastalıkları; damızlık seçimi, buzağı desteklemeleri ve küpe affı hakkında bilgiler verdi.

Hayvan Sağlığı ve Yetiştiriciliği Şube Müdürü Halis Turgut BAYDAR; İlimiz genelinde 2018 yılı içerisinde uygulanan aşılama çalışmaları ve küpeleme çalışmalarını anlattı. Küpe affının çıktığını, çiftçilerimizin bunu değerlendirerek en geç 31 Mart 2019 tarihine kadar küpesiz hayvanlarını küpeleterek kayıt yaptırmaları gerektiğini söyledi. Aşılama çalışmalarında il geneli ve Taşköprü İlçesinin oldukça başarılı olduğunu, bunun da İl ve İlçe Müdürlüğü personelinin gayretli çalışması ve çiftçilerimizin aşılama uygulamalarında görevli personele yardımcı olmalarıyla elde edildiğini ifade etti. İlimizde 2018 yılı içerisinde önemli bir salgın hastalık yaşanmadığını bildirdi.

Toplantıda söz alan Çayır Mera ve Yem Bitkileri Şube Müdürü Ceylan ÇAYIR; Yem bitkileri desteklemeleri ile destekleme müracaatlarında dikkat edilmesi gereken hususları anlattı. Kastamonu'da yürütülen Mera Islah ve Amenajman Projesi çalışmaları hakkında bilgi verdi. Yem bitkileri ekilişlerinin artırılmasının önemine değinerek, bu çerçevede Bakanlığımız destekli yem bitkileri tohumu dağıttıklarını ifade etti. Çevre Amaçlı Tarımsal Arazilerin Korunması (ÇATAK) programı çerçevesinde İlimizde yapılan çalışmaları anlattı. Bu sayede tarıma elverişli olmayan birçok arazinin tarıma ve üretime kazandırıldığını ifade etti.

Gıda ve Yem Şube Müdürü Ahmet DENİZ; İlimiz ve İlçemizde bulunan gıda üretimi ile satışı yapılan işletmelerin kontrollerinin, İl ve İlçe Müdürlüğümüzde görevli Gıda Kontrolörleri tarafından titizlikle yürütüldüğünü belirtti. Hedeflerinin temiz sağlıklı ve hijyenik ortamlarda kaliteli gıda üretimi ve arzını sağlamak olduğunu; bu sebeple denetimlerin düzenli olarak yapıldığını, halkımızın herhangi bir olumsuzlukla karşılaştıklarında ALO 174 gıda hattına arayarak şikayet ve öneride bulunabileceklerini ifade etti.

İl Müdürü Osman YAMAN yaptığı konuşmada; "Çiftçi eğitim çalışmalarını kurum olarak çok önemsiyoruz. Bu gün bu amaçla buradayız. Tarım arazilerini lütfen boş bırakmayınız" dedi.

İl Müdürü YAMAN konuşmasının devamında; "Arazilerin özellikle yem bitkileri ve hububat ekimiyle değerlendirilmesi gerektiğini, hayvancılığın yoğun olarak yapıldığı bölgemizde yem bitkileri ve özellikle silajlık mısır yetiştiriciliğinin çok önemli olduğunu, hayvan kayıt ve güncelleme çalışmalarının en geç mart ayının sonuna kadar yaptırılması gerektiğini, doğal ve sağlıklı ürünlerle beslenmenin ne kadar önemli olduğunu, doğal afetler ve hayvan hastalıklarına karşı mutlaka tarım sigortası yaptırılması gerektiğini" belirtti.

Köy Muhtarları ve çiftçilerin görüşleri ve soruları alınarak, cevaplandırılmasının ardından toplantı sona erdi.