T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

İlimiz Merkez Konukça Köyünde Kadın Çiftçi Eğitimi Düzenlendi

Yayın Tarihi : 11.02.2019

İl Tarım ve Orman Müdürlüğümüz tarafından; İlimiz Merkez Konukça köyünde düzenlenen eğitime, İl Müdürlüğümüz personelinden Ziraat Mühendisleri Ömür ONUR, Ayşe KOÇAK, Veteriner Hekim Pelin ÇANTA ve Gıda Mühendisi Hicret Serra ÇETİN ile kadın çiftçiler katıldı. 

Eğitimde; Gıda Mühendisi H. Serra ÇETİN tarafından; Kadın çiftçilerimize süt ve ahır hijyeni, sütün kalitesini korumak için yapılması gerekenler ile ilgili bilgiler verildi. Ayrıca hasta hayvanların sütlerinin sağlıklı hayvanlardan sağılan süte karıştırılmaması gerektiği anlatıldı.

Veteriner Hekim Pelin ÇANTA tarafından; Hayvan hastalıkları ve hayvanlarda aşılamanın önemini anlattı. Pelin ÇANTA; "Hayvanları hastalıklardan korumanın en önemli etkilerinden birisi aşı ise, diğeri de iyi beslemedir. Hayvanlarımızı beslerken; kaliteli yem ve yem karışımları kullanmak çok önemlidir" diyerek bilgilendirmesine devam etti.

Ziraat Mühendisi Ayşe KOÇAK tarafından; Bitki hastalıkları ve zararlıları, yerli tohum kullanımının önemi konusu anlatıldı. Ayrıca kullanımı yasaklanan veya kısıtlanan tarım ilaçları ile ilgili bilgilendirme de yapıldı. Her ilacın her hastalıkta ve her bitkide kullanılamayacağı, bir bitkiye iyi gelebilecek bir ilacın diğer bitkiyi soldurabileceği, hatta tamamen öldürebileceği bilgisi verildi. Bazı ilaçların arı ölümlerine yol açtığına da değinen KOÇAK, ayrıca bitkilerin açılan karıklara değil iki karık arasında oluşan tümseklere ekilmesi gerektiği, karıklardan sulama yapılmasının daha doğru olduğu bilgisini verdi.

Ziraat Mühendisi Ömür ONUR ise kadın çiftçilerimize;  Bakanlığımız tarafından verilmekte olan tarımsal ve hayvansal destekler (mazot-gübre desteği, yem bitkileri destekleri, buzağı destekleri v.b.) hakkında bilgiler verdi. Desteklemelerde münavebe şartı, kooperatifçilik ve kooperatifçiliğin önemiyle hububat ekimi konularına değindi. Boş bırakılan her tarım arazisinin ülke ekonomisinde büyük kayıplara yol açtığını, boş kalan arazilerin mutlaka tarıma kazandırılması gerektiğini vurguladı.

Toplantıya katılan kadın çiftçilerimiz; İl Müdürlüğü tarafından düzenlenen bu eğitimlerin çok faydalı olduğunu, köylerine kadar gelinerek bilgilendirilmelerinden duydukları memnuniyeti dile getirdiler.

Kadın çiftçilerimizin yönelttiği soruların cevaplanmasının ardından toplantı sonlandırıldı.