T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Kırsal Dezavantajlı Alanlar Kalkınma Projesi Açılışı Ankara'da Gerçekleştirildi

Yayın Tarihi : 11.03.2019

"Gelecek Kırsalda Şekillenecek" sloganıyla hayata geçirilen ve Kastamonu, Sinop, Bartın, Adana, Mersin ve Osmaniye illerinin kırsal dezavantajlı bölgelerinde uygulanacak 98 milyon avro bütçeli bir kısım finansmanı IFAD tarafından karşılanacak olan  "Kırsal Dezavantajlı Alanlar Kalkınma Projesi" Ankara'da gerçekleştirilen görkemli bir törenle açıldı.

Düzenlenen törende; Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir PAKDEMİRLİ, Bakan Yardımcısı Mustafa AKSU, Tarım Reformu Genel Müdürü Hasan ÖZLÜ, IFAD Doğu Kuzey Afrika ve Orta Asya Bölge Direktörü Khalida BOUZAR, Tarım Orman ve Köyişleri Komisyonu Başkanı Prof.Dr. Yunus KILIÇ, IFAD Heyeti, Kastamonu, Sinop, Bartın, Adana, Mersin ve Osmaniye illerinden İl Müdürleri, Şube Müdürleri, Bölge ve İl Proje Yönetim Birimi personeli, Kastamonu ili Kırsal Kalkınma Platformu üyeleri, STK temsilcileri, Bakanlık çalışanları ve medya temsilcileri yer aldı. 

Orman Genel Müdürlüğü kongre salonunda gerçekleştirilen törenin açılış konuşmasını gerçekleştiren Bakan PAKDEMİRLİ; "Çiftçinin, üreticinin başımızın üzerinde yeri vardır" diyerek köylünün hem sosyal yaşam hem de üretim alanında zincirin en değerli noktasını temsil ettiğini söyledi. Türkiye'nin geleceğinin büyük oranda kırsal kalkınma ile mümkün olacağını değerlendiren PAKDEMİRLİ, kırsala yapılan yatırımın aynı zamanda Türkiye'nin geleceğine yapılan bir yatırım olacağını aktardı.

Son 15 yıllık dönemde köklü ve süreklilik arz eden bir kırsal kalkınma programının uygulanmaya başlandığını kaydeden PAKDEMİRLİ, ilk kez bir kırsal kalkınma stratejisinin hazırlandığını belirtti. Bu strateji doğrultusunda kırsal kalkınma yatırımlarının desteklenmesi projelerinin de uygulamaya konulduğunu ifade eden PAKDEMİRLİ, 2006 ve 2018 döneminde kırsal kalkınma yatırımları kapsamında 10 bin 374 projenin hayata geçirildiği bilgisini verdi. Bakanlık bütçesinden 2.7 milyar liranın hibe desteği olarak sağlandığını dile getirdi.

Uyguladıkları projelere bu projenin eklenmesinden duyduğu memnuniyeti de ifade etti. PAKDEMİRLİ, Kırsal Dezavantajlı Alanlar Kalkınma Projesinin; Adana, Mersin, Osmaniye, Kastamonu, Sinop ve Bartın illerinin dezavantajlı bölgelerinde 45 ilçede ve 2 bin 162 köyde uygulanacağını açıkladı ve projenin 2023 hedeflerine katkı sağlayacak önemli bir proje olacağını vurguladı. "Adı geçen illerimiz kırsal kalkınmanın odak noktaları haline geleceklerdir. Proje finansmanının bir kısmı IFAD'dan sağlanan krediden karşılanmaktadır. IFAD ile bugüne kadar 8 projemizi tamamladık, 2 projemiz de devam etmektedir. Bugüne kadar toplam proje tutarı 800 milyon doları bulan bu projelerle, 1 buçuk milyon haneye ve 6 milyon kişiye ulaşarak kırsala hep birlikte katkı sağladık. IFAD ile birlikte ülkemiz Doğu Avrupa ve Orta Asya'da da daha güçlü olmuş olacak" şeklinde konuştu. 2026 yılına kadar devam edecek olan projeye Çankırı ve Kahramanmaraş illerinin de dahil edileceği bilgisini verdi. Projenin toplam bütçesi ise 98 milyon Avroya ulaşacağını belirtti.

Açılış sonrasında; Bakanlığımız Tarım Reformu Genel Müdür Yardımcısı Dr. Metin TÜRKER, Tarım Arazileri Yönetimi Daire Başkanı İsmail COZOĞLU, Tarım ve Orman İl Müdürü Osman YAMAN, IFAD Danışmanı Peter CHRISTENSEN, IFAD Türkiye Ofisi yetkilisi Karim Dede SISSOKO, IFAD Temsilcisi Isabella STORDEUR,  Dış Kaynaklı Projeler Birimi, Kastamonu, Sinop, Bartın, Adana, Mersin ve Osmaniye illeri Bölge ve İl Proje Yönetim Birimleri ile Çiftçi Destek Ekiplerinin katılımıyla Ankara İli Haymana İlçesinde Projeyle ilgili 3 günlük bir çalıştay gerçekleştirildi.

Bu çalıştayda açılış konuşmaları bölümünde söz alan Tarım ve Orman İl Müdürü Osman YAMAN; "Projenin düşünülmesinde, hazırlanmasında ve uygulamaya başlamak üzere hazır hale getirilmesinde emeği geçen herkese ilimiz çiftçileri adına çok teşekkür ediyorum. Bu projede koordinatör il olmaktan ayrıca mutluluk duymakla birlikte sorumluğumuzun bilinciyle çalışacağımızı buradan ifade etmek istiyorum" dedi.

Çalıştaya ekibiyle birlikte katıldıklarını İl olarak bu projeyi uygulamaya hazır olduklarını söyledi. YAMAN, İlimiz tarımı ve çalışmaları hakkında bilgiler verdi. Projenin her iki bölge içinde hayırlı olmasını diledi.

Daha sonra Kastamonu Kırsal Kalkınma ve Örgütlenme Şube Müdürü Sinan ÇELEBİCAN Proje hazırlıkları hakkında bir sunum gerçekleştirdi. Proje kapsamında ilimiz ve komşu illerimiz kırsalında yapılması planlanan alt yapı ve bireysel projelerle ilgili detaylı bilgiler verdi.