T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Sarımsak Değerlendirme Toplantısının İkincisi Taşköprü'de Yapıldı

Yayın Tarihi : 6.12.2019

Kastamonu Valisi Yaşar KARADENİZ Başkanlığında İlimiz Taşköprü İlçesinde Taşköprü sarımsağının mevcut durumunun, sorunlarının ve çözüm önerilerinin değerlendirildiği  "Sarımsak Tarımının Sorunları ve çözüm önerileri" konulu toplantı gerçekleştirildi.

Toplantıya; Kastamonu Valisi Yaşar KARADENİZ, Vali Yardımcısı Taşköprü Kaymakamı İbrahim ÇENET, İl Tarım ve Orman Müdürü Fatih ÖNLEM, Belediye Başkanı Abdullah ÇATAL, Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Ümit UÇAR, Taşköprü İlçe Tarım ve Orman Müdürü Mesut ŞALLI,  Ticaret Borsası Başkan Yardımcısı Serdar İZBELİ, Taşköprü Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Murat BALCIOĞLU, Yalova Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü'nden Dr. Gülay BEŞİRLİ ile çok sayıda kamu ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, çiftçi örgütleri ile iş adamları katıldı.

Toplantının açılış konuşmasını yapan Kastamonu Valisi Yaşar KARADENİZ konuşmasında; "Sarımsakla ilgili Taşköprü ilçesinde ikinci toplantıyı yapıyoruz. Sarımsak yetiştiriciliği ve sorunların çözümü noktasında Taşköprü'de bir duyarlılık oluştuğunu görüyorum. Sarımsak Taşköprü'müzün markalaşmış bir ürünü Kastamonu'nun önemli bir tarımsal ürünüdür. Kastamonu adıyla sarımsağın özdeşlemesini sağlayan Taşköprü sarımsağı olması nedeniyle bu ürünü korumak için herkesin üstüne düşen görevi yapması gerekir." dedi. İlimizde sarımsak yetiştiriciliğinde ekim sürecinde, pazarlama sürecinde ve işleme ile muhafaza sürecinde bazı sorunların mevcut olduğunu dile getirdi ve "Toplantının tüm Kastamonu'ya ve Taşköprü' ye hayırlı olmasını diliyorum" dedi.

Devamında; Vali Yardımcısı Taşköprü Kaymakamı İbrahim ÇENET; Taşköprü sarımsağı, İlimizin coğrafi işaretli önemli bir ürünü. Şehir dışında düzenlenen tanıtım günleri ile diğer etkinliklerde göğsümüzü kabartan tarımsal bir değerdir. Bu sezon ürün fiyatının yüksek olması üreticilerimizin yüzünü güldürdü. İlçemizde 18 bin ton civarında bir üretim söz konusu. Toplantıya yatırımcıların da katılmış olması ürünün mamul ve yarı mamul olarak işlenerek katma değer kazandırılması açısından sevindirici.  Sarımsağın kalbi ilçemizde Alatarla (Germeç) bölgesinde atmaktadır. Taşköprü sarımsağı fiyatları bu bölgede belirleniyor.  Alatarla (Germeç) Sarımsak Pazarında işyerlerinin yeniden düzenlenmesi burada modern bir pazar kurulması ve çevre düzenlemesinin yapılması gerekmektedir" diyerek toplantının hayırlı olması temennisinde bulundu.

Daha sonra Tarım ve Orman İl Müdürü Fatih ÖNLEM konuşmasında; sarımsağı, Taşköprü sarımsağı ve diğerleri diye ayırt ederek ayrım yapmanın yanlış olmayacaktır. Taşköprü sarımsağı; kokusunun keskin olması, diğer sarımsaklara göre biraz daha acı olması ve içerisindeki selenyum miktarının fazlalığı nedeniyle tıbbi açıdan da diğer sarımsaklara göre önde bir üründür. İlimizde sarımsak üretimi önemli bir noktada. Dönemsel olarak değişmekle beraber Türkiye üretiminin yaklaşık olarak %20'sini karşılıyoruz. Taşköprü sarımsağı depolama şartlarında hasadın başladığı temmuz ayından sonra sekiz dokuz ay dayanabilmekte ve bu özellikleri nedeniyle altın değerinde bir tarımsal ürünümüz. Bu nedenlerle mutlaka korunmalı ve daha iyi değerlendirilmedir. Toplantının Kastamonu'ya ve Taşköprü' ye hayırlı olmasını diliyorum" dedi.

Toplantıda Taşköprü Sarımsağı çalışmalarının tarihsel gelişimi, Sarımsak Standardizasyonu, Dünyada sarımsak üretiminin durumu, Türkiye ve Kastamonu ölçeğinde sarımsak üretimi ile sarımsağın genel özellikleri ele alındı.

Toplantıda dile getirilen sorunlar, istek, talep ve çözüm önerilerinden oluşan konuların, alınan kararların takibinin yapılması ve ayrıntılı olarak çalışılması için Kaymakam İbrahim ÇENET başkanlığında bir komisyon kurulması talimatını veren Kastamonu Valisi Yaşar KARADENİZ, komisyon tarafından konuların eylem planına dönüştürülmesini, bir sonraki toplantıda ise plan çerçevesinde konuların ele alınacağını ifade etti.