T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Esenli Köyünde Çiftçi Eğitim Toplantısı Düzenlendi

Yayın Tarihi : 12.12.2019

İl Müdürlüğümüz kış dönemi eğitim ve bilgilendirme çalışmaları kapsamında merkez Esenli köyünde çiftçi toplantısı yapıldı.

Esenli Köyü Muhtarlığında düzenlenen eğitime, İl Müdürlüğümüz teknik personellerinden Ziraat Mühendisleri Ömür ONUR, Neriman DELGE, Veteriner Hüseyin SARIMEHMETOĞLU, Ziraat Teknikeri Yılmaz ÇELTİKÇİ ile Esenli Köyü Muhtarı Özdal AKKOCAOĞLU ve çiftçiler katılım sağladı.

Toplantıda söz alan Yılmaz ÇELTİKÇİ; Bakanlığımız tarafından verilen tarımsal desteklemeler, kaliteli kaba yem üretimi ve yem bitkileri desteklemeleri konularında bilgi verdi. İlimizde yetiştiricilikte en çok rastlanan sorunlarından birinin plansızlık olduğunu vurgulayan ÇELTİKÇİ; "İlimizde hayvanlar daha çok kış aylarında buzağılıyor. Hayvanlar için en kaliteli süt verimi doğumdan sonraki 3 aylık dönemdir. Bu dönemde ahırda kapalı kalan hayvan besleme koşulları da iyi olmaz ve kaliteli beslenmezse süt verimi düşüyor. Laktasyon dönemini ahırda geçirince baharda zaten verimden düşeceği için hayvandan hiç verim alamıyoruz. Ahırdaki hayvanlarınızın buzağılama dönemini iyi ayarlayamazsanız zarar edersiniz. Ayrıca İlimiz şartlarında mevcut küçük aile işletmeleri iyi karar vermeli. Süt için mi hayvan besleyecek et için mi? Zira her besi için kullanılan yem farklı. Silajla et hayvanı besleyemezsiniz. Boşuna vakit ve para kaybedersiniz." diyerek açıklamalarını tamamladı.

Ziraat Mühendisi Neriman DELGE tarafından ise, tarımsal yenilikler, toprak analizinde numune alınması ve toprak analizinin önemi ile yerli tohum kullanımı konularında çiftçilerimiz ile bilgi tazelendi. Özellikle yerli tohum kullanımının önemi vurgulandı. Yem Bitkileri desteklemesinden yararlanmak üzere başvuran ve bundan sonra başvuracak çiftçilerimizin dikkat etmesi gereken hususlar hakkında bilgi verildi. Çok yıllık yem bitkisi desteklemesi için başvuran çiftçilerimizin başvurularını iyi takip etmesi gerektiğini belirten DELGE; "Üst üste aynı çok yıllık yem bitkisi ekilişi yapılması halinde destekleme alınamayacak. Örneğin, Yonca desteği bittikten sonra yerine mutlaka başka bir ürün ekilmeli. Aynı parsele tekrar yonca ekilmesi halinde çiftçimiz destek alamaz. Desteği biten çok yıllık yem bitkilerini ( yonca, korunga, yapay mera vs.) mutlaka sistemde değiştirin" diyerek sözlerini sonlandırdı.

Daha sonra söz alan Veteriner Hekim Hüseyin SARIMEHMETOĞLU, doğum ve doğum sonrası bakım ile buzağı ölümlerinin azaltılması için yapılması gerekenler konusunda vatandaşları bilgilendirdi. Ahır temizliği ve hijyeninin hayvanlar için çok önemli olduğunu belirten SARIMEHMETOĞLU, "İlimizde yaygın olan kışın ahırın her tarafını kapatıyoruz. Hayvan üşüyecek hastalanacak sanıyoruz. Oysa ahırların iyi havalanması hayvan için daha önemlidir. Ahırda cereyan olmaması yeterlidir. Bu yüzden pencerelerin yukarıdan yapılması ve karşılıklı açılmaması yeterlidir. Temiz ve havadar olmayan ahırlarda hayvanın iyi bir verim vermesini bekleyemeyiz" diyerek konuşmasını tamamladı.  

Ziraat Mühendisi Ömür ONUR ise çiftçilerimize,  münavebe, kooperatifçilik ve kooperatifçiliğin önemiyle hububat ekimi konularında bilgiler verdi. Boş bırakılan her tarım arazisinin ülke ekonomisinde büyük kayıplara yol açtığı anlatılırken, boş kalan arazilerin mutlaka tarıma kazandırılmasının önemi üzerinde duruldu. Ayrıca anız yakılmaması ve bahçelerde sonbahar- kış bakımı hakkında çiftçilerimiz bilgilendirildi. İlimizin kooperatifleşme açısından birçok İle göre gelişmiş olmasına rağmen kooperatiflerin verimli çalışmaması yüzünden çiftçimizin gerekli kaynaklara ulaşamadığı vurgulanırken, etkin bir kooperatif yapısının kurulmasının öncelikle bölgedeki süt üreticilerini kalkındıracağı ifade edildi.

Çiftçilerimizin yönelttiği soruların cevaplanmasının ardından toplantı sonlandırıldı.