T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Yukarıkuyucak Köyünde Kadın Çiftçi Eğitim Toplantısı

Yayın Tarihi : 12.12.2019

İl Müdürlüğümüz kış dönemi kadın çiftçi eğitimi ve bilgilendirme toplantıları tam gaz devam ediyor. Bu kapsamda merkez Yukarıkuyucak köyünde bir toplantı düzenlendi.

Yukarıkuyucak Köyü Köy odasında düzenlenen eğitime, İl Müdürlüğümüz teknik personellerinden Ziraat Mühendisleri Ömür ONUR, Neriman DELGE, Gıda Mühendisi H. Serra ÇETİNE ve kadın çiftçiler katılım sağladı.

Toplantıda söz alan Neriman DELGE; Bakanlığımız tarafından verilen tarımsal desteklemeler, kaliteli kaba yem üretimi ve yem bitkileri desteklemeleri konularında bilgi verdi.

Tarımsal yenilikler, toprak analizinde numune alınması ve toprak analizinin önemi ile yerli tohum kullanımı konularında çiftçilerimiz ile bilgi tazelendi. Özellikle yerli tohum kullanımının önemi vurgulandı. Yem Bitkileri desteklemesinden yararlanmak üzere başvuran ve bundan sonra başvuracak çiftçilerimizin dikkat etmesi gereken hususlar hakkında bilgi verildi. İlimizde yetiştiricilikte en çok rastlanan sorunlarından birinin plansızlık olduğunu vurgulayan DELGE; "İyi bir işletme planlaması beraberinde kaliteli üretim ve iyi bir gelir getirecektir." diyerek açıklamalarını tamamladı.

Daha sonra söz alan Gıda Mühendisi H. Serra ÇETİN , süt ve ahır hijyeni konularından bahsederken ; doğum ve doğum sonrası bakım, sağım koşulları ve ahır temizliğinin kaliteli süt üretimine etkileri konularında bilgilendirme yapıldı, Ahır temizliği ve hijyeninin hayvanlar için çok önemli olduğunu belirten ÇETİN, "İlimizde yaygın olan kışın ahırın her tarafını kapatıyoruz. Hayvan hava alamıyor ve çabuk hastalanıyor. Üstelik verimi de düşüyor. Temiz ve havadar olmayan ahırlarda hayvanın iyi bir verim vermesini bekleyemeyiz. Dolayısısyla kaliteli bir sütümüz de olmaz" diyerek konuşmasını tamamladı.  

Ziraat Mühendisi Ömür ONUR ise çiftçilerimize,  münavebe, kooperatifçilik ve kooperatifçiliğin önemiyle hububat ekimi konularında bilgiler verdi. Boş bırakılan her tarım arazisinin ülke ekonomisinde büyük kayıplara yol açtığı anlatılırken, boş kalan arazilerin mutlaka tarıma kazandırılmasının önemi üzerinde duruldu. Ayrıca anız yakılmaması ve bahçelerde sonbahar- kış bakımı hakkında çiftçilerimiz bilgilendirildi. İlimizin kooperatifleşme açısından birçok İle göre gelişmiş olmasına rağmen kooperatiflerin verimli çalışmaması yüzünden çiftçimizin gerekli kaynaklara ulaşamadığı vurgulanırken, etkin bir kooperatif yapısının kurulmasının öncelikle bölgedeki süt üreticilerini kalkındıracağı ifade edildi.

Kadın çiftçilerimizin yönelttiği soruların cevaplanmasının ardından toplantı sonlandırıldı.