T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

İl Müdürlüğümüzde "Devlet Destekli Tarım Sigortaları Eğitim Toplantısı" düzenlendi.

Yayın Tarihi : 16.12.2019

İl Müdürlüğümüzce organize edilen TARSİM (Tarım Sigortaları) eğitim toplantısı 11/12/2019 tarihinde İl Müdürlüğümüz Güray KOÇAK toplantı salonunda gerçekleştirildi. Eğitim toplantısına İl Müdürümüz Fatih ÖNLEM, TARSİM Ankara Bölge Müdürü Hanifi Can, Ziraat Odası Başkanı Mehmet BATUR, İl Müdürlüğümüz personeli ile üreticiler katıldı.

Ziraat Odası Başkanı Mehmet BUTUR açılış konuşmasında; "Tarımsal üretim iklim koşullarından oldukça etkilemektedir, son zamanlarda küresel ısınmanın da etkisiyle iklimsel değişiklikler olmaktadır ve bu değişikliklerin tarımsal üretimimizi olumsuz etkilemektedir. İklimsel değişikliklerin olumsuz etkilerini en aza indirgemek için mutlaka tarım sigortamızı yaptırmamız gerekmektedir. Ayrıca bakanlığımız Tarım sigortası yapan çiftçilerimize destekleme yapmaktadır, dolayısıyla doğal afetlere maruz kalan üreticilerimize doğrudan ödeme yapamamaktadır. Tarım sigortamızı mutlaka yaptırmalı ve tarımsal ürünlerimizi risklere karşı korumalıyız." Dedi.

İl Müdürümüz Fatih ÖNLEM açılış konuşmasında; " Devlet destekli tarım sigortaları 14.06.2005 tarih ve 5363 sayılı Tarım Sigortaları Kanunu kapsamında Bakanlığımız bünyesinde bulunan Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) sistemine kayıtlı olan üreticilerin faydalanabileceği tarım sigortasıdır. Burada bir kez daha üstüne basarak vurgulamak istiyorum ki üreticilerimizin mutlak suretle bakanlığımız kayıt sistemlerine kayıt olmaları gerekmektedir. Devlet prim desteği oranı; tüm risklerde % 50 oranında uygulanmaktadır. Son zamanlarda Kastamonu' da doğal afetlerden ve kötü iklim koşullarından üreticilerimiz oldukça zarar görmektedir. Bu zararı en aza indirmek ve üretime devam etmek için tarım sigortası yaptırmak çok önemli ve gereklidir. Tarımsal üretimin hemen hemen her aşamasına olduğu gibi Tarım sigortaları da bakanlığımızca desteklenmektedir. Prim destekleme oranları ile ilgili geniş ve  detaylı sunumu Tarsim bölge müdürümüz yapacak ve sizlere gerekli bilgileri aktaracaktır. Kastamonu' muza ekonomik anlamda katkı sağlayan bir sektörün parçası olmaktan her zaman gurur duyduğumu belirtmek istiyorum. Ne olursa olsun üretmeye mecburuz. Bu kadar stratejik öneme sahip bir alanda ürettiğimiz ürünleri risklere karşı korumak ve güvence altına almak başlıca önceliğimiz olmalıdır. Bu güvenceyi de siz üreticilerimize tarım sigortası sağlamaktadır. Tarım sigortası yaptırmayan üreticiler için; 5363 sayılı Tarım Sigortaları Kanununun 17. maddesinde belirtilen;  "Bu Kanun kapsamında, uygulama yılında yer alan riskler için tarım sigortası yaptırmayan üreticiler, 20.06.1977 tarihli ve 2090 sayılı Kanundan yararlanamaz." Hükmü uygulanmaktadır. İlimiz üreticilerinin hemen hemen her üretim sezonunda doğal afetlerden zarar görmesi sebebiyle mutlaka devlet destekli tarım sigortalarını yaptırmalarını tavsiye ediyoruz" dedi.

Daha sonra Tarsim Ankara Bölge Müdürü Hanifi CAN yaptığı sunumda: Ülkemiz ve Bölgemizin meteorolojik verilere göre kış aylarında az yağış alıp, havaların soğuk geçeceğini ve "kış kuraklığının" yaşanacağını belirtti. Kış kuraklığının özellikle güzlük ekimlerde tarımsal verimi oldukça etkileyeceği için üreticilerimizin şimdiden tedbir alıp tarım sigortalarını yaptırmalarını söyledi. Hanifi CAN sunumuna "Bitkisel Ürün Sigortaları, İlçe Bazlı Kuraklık Verim Sigortaları, Sera Sigortaları, Büyükbaş Hayvan Hayat Sigortaları, Küçükbaş Hayvan Hayat Sigortaları, Kümes Hayvanları Hayat Sigortaları, Su Ürünleri Hayat Sigortaları, Arıcılık (Arılı Kovan) Sigortalarından ve bu sigortalardan yararlanabilmek için gerekli olan genel şartlar nelerdir" konularında bilgi vererek toplantıya son verdi.