T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Merkez Ömerli Köyünde Çiftçi Toplantısı Yapıldı

Yayın Tarihi : 6.01.2020

İl müdürlüğümüz kış dönemi eğitim ve bilgilendirme çalışmaları kapsamında Ömerli Köyünde Çiftçi Toplantısı yapıldı.

Ömerli Köyü Muhtarlığında düzenlenen eğitime, İl Müdürlüğümüz teknik personellerinden Ziraat Mühendisleri Ömür ONUR, Neriman DELGE, Veteriner Hekim Hüseyin SARIMEHMETOĞLU, Ziraat Teknikeri Yılmaz ÇELTİKÇİ ve çiftçiler katılım sağladı.

Toplantıda söz alan Yılmaz ÇELTİKÇİ; Bakanlığımız tarafından verilen tarımsal desteklemeler, kaliteli kaba yem üretimi ve yem bitkileri desteklemeleri konularında bilgi verdi. İlimizde tarımın zor koşullar altında yapıldığını ve hava koşulları nedeni ile çiftçinin mağdur olduğunu ifade eden ÇELTİKÇİ; "İlimizde Tarım Sigortasına pek ilgi yok. Sürekli, toplantılar ve bilgilendirmeler yapılmasına karşın çiftçimiz sigortaya sıcak bakmıyor. Oysa son birkaç yıldır gerek dolu gerekse aşırı yağıştan İlimiz çok etkilendi. Çiftçinin ürünü tarlada bahçede kaldı. Sigorta yaptırmayan çiftçilerimiz çok mağdur oldu. Oysa devletimiz sigortanın % 50' sini karşılıyor. Hasar olması halinde ise hasar oranına göre % 90 a kadar çiftçimizin hasarını karşılıyor. O yüzden sigortayı bir alışkanlık haline getirmeliyiz" diyerek açıklamalarını tamamladı.

Ziraat Mühendisi Neriman DELGE tarafından ise, tarımsal yenilikler, toprak analizinde numune alınması ve toprak analizinin önemi ile yerli tohum kullanımı konularında çiftçilerimiz ile bilgi tazelendi. Yem Bitkileri desteklemesinden yararlanmak üzere başvuran ve bundan sonra başvuracak çiftçilerimizin dikkat etmesi gereken hususlar hakkında bilgi verildi. Çok yıllık yem bitkisi desteklemesi için başvuran çiftçilerimizin başvurularını iyi takip etmesi gerektiğini belirten DELGE; "Üst üste aynı çok yıllık yem bitkisi ekilişi yapılması halinde destekleme alınamayacak. Örneğin, Yonca desteği bittikten sonra yerine mutlaka başka bir ürün ekilmeli. Aynı parsele tekrar yonca ekilmesi halinde çiftçimiz destek alamaz. Desteği biten çok yıllık yem bitkilerini ( yonca, korunga, yapay mera vs.) mutlaka sistemde değiştirin" diyerek sözlerini sonlandırdı.

Daha sonra söz alan Veteriner Hekim Hüseyin SARIMEHMETOĞLU, büyükbaş hayvanlarda gebeliğin son döneminde bakım ve besleme ile doğum ve sonrası hastalıklar konusunda vatandaşları bilgilendirdi. Ahır temizliği ve hijyeninin hayvanlar için çok önemli olduğunu belirten, temiz ve havadar ahırlarda hayvanların veriminin artacağını ve hastalıklardan daha az etkileneceğini ifade ederek konuşmasını tamamladı.  

Ziraat Mühendisi Ömür ONUR ise çiftçilerimize,  münavebe, kooperatifçilik ve kooperatifçiliğin önemiyle hububat ekimi konularında bilgiler verdi. Boş bırakılan her tarım arazisinin ülke ekonomisinde büyük kayıplara yol açtığı anlatılırken, boş kalan arazilerin mutlaka tarıma kazandırılmasının önemi üzerinde duruldu. Ayrıca anız yakılmaması ve bahçelerde sonbahar- kış bakımı hakkında çiftçilerimiz bilgilendirildi.

Çiftçilerimizin yönelttiği soruların cevaplanmasının ardından toplantı sonlandırıldı.