T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Merkez Ortaboğaz Köyünde Çiftçi Toplantısı Yapıldı

Yayın Tarihi : 7.01.2020

Ortaboğaz Köyü İlkokulunda düzenlenen eğitime, İl Müdürlüğümüz teknik personellerinden Ziraat Mühendisleri Ömür ONUR, Neriman DELGE, Veteriner Hekim Hüseyin SARIMEHMETOĞLU, Ziraat Teknikeri Yılmaz ÇELTİKÇİ ile Ortaboğaz Köyü Muhtarı İhsan ÇİLİNGİR ve çiftçiler katılım sağladı.

Toplantıda söz alan Yılmaz ÇELTİKÇİ; Bakanlığımız tarafından verilen tarımsal desteklemeler, kaliteli kaba yem üretimi ve yem bitkileri desteklemeleri konularında bilgi verdi. Ekilen ürünlerden maksimum verimi almaya çalışmamız gerektiğini anlatan ÇELTİKÇİ; "İlimizde arazi koşulları belli, hava koşulları belli. Bunları değiştirme şansımız olmadığına göre tarımsal üretimde verimliliği arttırmak için bölgeye uygun çeşitleri kullanmalıyız. Özellikle yonca ve silajlık mısırda sulama şart. Bitkinin en çok suya ihtiyaç duyduğu dönemlerde mutlaka sulama yapmalıyız." diyerek açıklamalarını tamamladı.

Ziraat Mühendisi Neriman DELGE tarafından ise, toprak analizi ve toprak analizi için numune alınması ile şekerpancarı üretimi konularında bilgiler verildi. 2020 yılından itibaren Yem Bitkileri desteklemesinden yararlanmak üzere başvuracak çiftçilerimizin dikkat etmesi gereken hususlara da değinen DELGE,  çok yıllık veya tek yıllık yem bitkisi desteklemesi için başvuran çiftçilerimizin başvurularını iyi takip etmesi gerektiğini üst üste aynı çok yıllık veya tek yıllık yem bitkisi ekilişi yapılması halinde destekleme alınamayacağını; örneğin, Yonca desteği bittikten sonra yerine mutlaka başka bir ürün ekilmesini, aynı parsele tekrar yonca ekilmesi halinde çiftçinin destek alamayacağını ifade etti. Artık münavebenin tarımsal üretimde ve destekleme politikasında olmazsa olmaz koşullardan biri olduğunu belirterek sözlerini sonlandırdı.

Daha sonra söz alan Veteriner Hekim Hüseyin SARIMEHMETOĞLU, doğum ve doğum sonrası bakım ile buzağı ölümlerinin azaltılması için yapılması gerekenler konusunda vatandaşları bilgilendirdi. Ahır temizliği ve hijyeninin hayvanlar için çok önemli olduğunu belirten SARIMEHMETOĞLU, kış döneminde hayvanları ahıra almadan önce mutlaka parazitlere karşı ilaç kullanılması gerektiği, ahırların temizlenmesi ve dezenfekte edilmesinin hastalıklarla mücadelede en etkin yöntemlerden biri olduğu ifade edildi.

Ziraat Mühendisi Ömür ONUR ise çiftçilerimize,  münavebe, kooperatifçilik ve kooperatifçiliğin önemiyle hububat ekimi konularında bilgiler verdi. Tarım arazilerinin boş bırakılmaması, üretim planı yapılırken münavebe koşularının iyi değerlendirilmesi, anız yakılmaması ve bahçelerde sonbahar- kış bakımı hakkında çiftçilerimiz bilgilendirildi.

Çiftçilerimizin yönelttiği soruların cevaplanmasının ardından toplantı sonlandırıldı.