T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Çatalzeytin Aşağısökü Köyünde Çiftçi Eğitim Toplantısı Düzenlendi

Yayın Tarihi : 4.02.2020

Çatalzeytin İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü, tarım sigortalarının önemini belirtme, tarımsal ve hayvansal üretimi geliştirme konularında bilgi vermek amacıyla çiftçi eğitim ve bilgilendirme toplantıları düzenlemeye devam ediyor.

Aşağısökü Köyü Köy Konağında düzenlenen toplantıya İlçe Tarım ve Orman Müdürü İsmail KAŞ, Ziraat Mühendisi Murat DURMAZ ve Ziraat Mühendisi Hülya KADAN ile Aşağısökü, Yukarısökü ve Çubuklu köyleri muhtarları ve üreticileri katıldı.

Toplantıda üreticilere TARSİM destekli Hayvan Hayat Sigortaları ve Bitkisel Ürün Sigortası kapsamında bilgi verilerek tarım sigortasının öneminden bahsedildi.

İlçe Tarım ve Orman Müdürü İsmail KAŞ, ahır temizliği ve hijyeninin hayvanlar için çok önemli olduğunu belirterek ahırların temizlenmesinin, dezenfekte edilmesinin ve havalandırılmasının hastalıklarla mücadelede en etkin yöntemlerden biri olduğunu ifade etti. Hayvansal desteklemeler başta olmak üzere hayvancılıkta dikkat edilmesi gereken konular, TARSİM destekli Hayvan Hayat Sigortaları ve koruyucu aşı programının önemi konularında bilgi verdi.

Daha sonra söz alan Ziraat Mühendisi Murat DURMAZ, kooperatifçilik ve kooperatifçiliğin önemine vurgu yaptı. Fındık yetiştiriciliğinde kış, ilkbahar ve yaz aylarında yapılması gereken kültürel uygulamalar, toprak numunesi alınması, fındık ve cevizde budama, hastalık ve zararlıları konularında bilgi vererek yetiştiricilikte sulama koşulları ve hastalıklarla mücadelede sulamanın önemi, aşırı ve zamansız sulamanın sakıncaları hakkında üreticilere uyarılarda bulundu.

Ziraat Mühendisi Hülya KADAN ise Bakanlığımız tarafından verilen Yem Bitkileri Desteklemesi, Alan Bazlı Fındık Gelir Desteklemesi, Küçük Aile İşletmesi Desteklemesi gibi tarımsal desteklemelerden ve desteklemeden yararlanmak üzere başvuran çiftçilerimizin dikkat etmesi gereken hususlardan bahsetti. Bitkisel üretimde kimyasal mücadele ile ilgili bilgilendirme yaparak bazı ilaçların arı ölümlerine yol açtığını da belirtti. Ayrıca münavebe koşulları ve anız yakılmasının sakıncalarının önemine değindi.

Çiftçilerimizin yönelttiği soruların cevaplanmasının ardından toplantı sonlandırıldı.