T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

MERKEZ KIYIK KÖYÜNDE KADIN ÇİFTÇİ EĞİTİMİ VE BİLGİLENDİRME TOPLANTISI YAPILDI

Yayın Tarihi : 12.02.2020

İl Müdürlüğümüz teknik personellerinden Ziraat Mühendisleri Ömür ONUR, Neriman DELGE, Gıda Mühendisi H. Serra ÇETİN ve kadın çiftçilerin katılımı ile Kıyık Köyü Köy odasında kadın çiftçi eğitim ve bilgilendirme toplantısı düzenlendi. 

Gıda Mühendisi H. Serra ÇETİN, süt ve ahır hijyeni konularından bahsederken; sağım koşulları ve ahır temizliğinin kaliteli süt üretimine etkileri konularında bilgilendirme yaptı. Kaliteli süt üretebilmek için kaliteli hayvan bakımı yapılması gerektiğini belirten ÇETİN, hayvanları sağmadan önce temizliğinin mutlaka yapılmasını, sağımdan sonra hayvanların iyi beslenmesini, yeni doğan buzağıların ve hasta hayvanların diğer hayvanlardan ayrı bir yerde bulunması gerektiğini, antibiyotik kullanan hayvanların sütlerinin imha edilmesini söyleyerek konuşmasını tamamladı. 

 Ziraat Mühendisi Ömür ONUR tarafından çiftçilerimize, kadın kooperatifçiliği ve üretimde kadının yeri, kadının ekonomideki ve üretimdeki önemi ile hububat ekimi konularında bilgiler verdi. Bahçelerde sonbahar- kış bakımının önemine değinirken, bitkilerdeki hastalıkların bulaşmasını önlemede en önemli faktörlerden birinin ekim-dikim öncesi bahçe bakımı olduğu, bahçe temizliği diye anız yakılmasının toprak tabakasına ve doğal örtüye zarar verdiği dile getirildi. Kadın çiftçilerin üye olmadığı kooperatiflerde etkin bir kooperatif yapısından bahsetmenin mümkün olmadığı, kadının mutlaka kooperatifte söz sahibi olması gerektiği ifade edildi.

Toplantıda söz alan Neriman DELGE; Biyoçeşitlilik ve Biyokaçakçılık, doğada kendiliğinden yetişen ve yenilebilen bitkiler ve yerli tohum kullanımı konularında çiftçilerimiz ile bilgi tazeledi. Özellikle yerli tohum kullanımının önemi vurgulandı. DELGE, "Sağlıklı nesiller için sağlıklı beslenmek gerekir. Bunun en iyi yolu da kendi yerli tohumunu kullanmaktır. Elinizde atadan kalma tohumlarınız varsa üretim için bunları kullanmanız daha doğrudur. Doğadan bitki toplarken çok dikkatli olunmalı. Zira her bitkinin bir benzeri vardır. Tereddüt ettiğiniz bitkileri toplamayın. En iyi bildiğiniz bilgileri çocuklarınıza ve torunlarınıza öğretin. Nesilden nesile bu bilgiler aktarılsın. Tohumlarınızı tanımadığınız insanlarla paylaşmayın. Ucuz diye bilmediğiniz insanlardan fide almayın. Kendi fidenizi kendiniz yetiştirin. Bitki hastalıkları suyla ve toprakla daha çabuk taşınır. Toprağınız bir kez hastalanırsa temizlemesi uzun zaman alır." diyerek sözlerini tamamladı.  

Kadın çiftçilerimizin yönelttiği soruların cevaplanmasının ardından toplantı sonlandırıldı.