T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

MERKEZ ÇİĞİL KÖYÜNDE KADIN ÇİFTÇİ EĞİTİMİ VE BİLGİLENDİRME TOPLANTISI YAPILDI

Yayın Tarihi : 12.02.2020

İl Müdürlüğümüz teknik personellerinden Ziraat Mühendisleri Ömür ONUR, Neriman DELGE, Gıda Mühendisi H. Serra ÇETİN ve kadın çiftçilerin katılımı ile Çiğil Köyü Muhtarlığında kadın çiftçi eğitim ve bilgilendirme toplantısı düzenlendi. 

Toplantıda söz alan Neriman DELGE; Biyoçeşitlilik ve Biyokaçakçılık, doğada kendiliğinden yetişen ve yenilebilen bitkiler ve yerli tohum kullanımı konularında çiftçilerimiz ile bilgi tazeledi. Bahçelerde ilkbahar bakımı ile ilgili bilgi veren DELGE; bahçelerde bakımla birlikte toprak analizi yaptırmanın da çok önemli olduğunu vurguladı. " Önümüzdeki günlerde bahçelerde ekim dikim başlayacak. Yıllardır topraklarımızın ihtiyacını belirlemiyoruz. Oysa topraklarımızın da ihtiyaçları var. Bu ihtiyaçları gideremezsek kaliteli ve iyi ürün almamız mümkün olmaz. Nasıl hastalandığımızda kan tahlili yapılmadan ilaç verilmiyorsa topraklarımızın da analizini yaptırmadan gübre atmanın anlamı yok. Bu konuda İl Müdürlüğü olarak, çiftçilerimizden talep gelmesi halinde henüz sürüm, ekim-dikim yapılmamış arazilerden toprak numunesinin alınması ile ilgili eğitim düzenleyebiliriz." diyerek sözlerini tamamladı. 

Daha sonra söz alan Gıda Mühendisi H. Serra ÇETİN, süt ve ahır hijyeni konularından bahsederken sağım koşulları ve ahır temizliğinin kaliteli süt üretimine etkileri konularında bilgilendirme yapıldı. Kaliteli süt üretebilmek için kaliteli hayvan bakımı yapılması gerektiğini belirten ÇETİN, "Süt dünyada en hijyen üretilen ürünlerden biridir. Sağım öncesinde yapılan bütün hazırlıklar ve sağım sonrası işlemlerin hepsi sütün temizliğini ve kalitesini korumak içindir. Bakteri ve mikrop oranı yüksek sütler ne kadar kaynatılırsa kaynatılsın hiçbir önemi yoktur. Bu yüzden hayvanları sağmadan önce temizliğini mutlaka yapalım. Sağımdan sonra hayvanların iyi besleyelim. Mastitise neden olan etkenlerden biride sağımdan sonra açık olan meme kanallarından mikrop kapılmasıdır. Buda hem hayvanın memesinin körelmesine, hemde süt kalitesinin düşmesine neden olur. Yapılacak iyileştirme masrafları da cabası.  Antibiyotik kullanılan hayvanların sütleri de mutlaka imha edilmeli." diyerek konuşmasını tamamladı. 

 Ziraat Mühendisi Ömür ONUR tarafından çiftçilerimize, kadın kooperatifçiliği ve üretimde kadının yeri, kadının ekonomideki ve üretimdeki önemi ile hububat ekimi konularında bilgiler verdi. Kadının toplumsal statüsüne de değinen ONUR; "Kadının içinde olmadığı bir üretim sisteminden bahsetmek mümkün değildir. Köylerde ekimde dikime, üretimden hasat her aşamada kadının eli mutlaka vardır. Kadın köyde evin en çalışkan makinesidir. Çocuğuna bakar, evine bakar, bağına bahçesine bakar. Kadın her şeyle ilgilenir. Böyle bir yapının içerisinde önce kadın kendi değerini bilmelidir. Kendi önemini anlatmalı ve yetiştirdiği nesillere de bu önemi aktarmalıdır." Diyerek konuşmasını tamamladı.

Kadın çiftçilerimizin yönelttiği soruların cevaplanmasının ardından toplantı sonlandırıldı.