T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Çatalzeytin Duran Köyünde Çiftçi Eğitim Toplantısı Düzenlendi

Yayın Tarihi : 17.02.2020

Çatalzeytin İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü, tarımsal ve hayvansal üretimi geliştirmek konularında bilgi vermek amacıyla çiftçi eğitim ve bilgilendirme toplantıları düzenlemeye devam ediyor.

Duran Köyü Köy Konağında düzenlenen toplantıya Veteriner Hekim Servet KELLECİ, Ziraat Mühendisi Murat DURMAZ, Ziraat Yüksek Mühendisi Salih Yaser KAPCI ile Duran Köyü Muhtarı ve üreticileri katıldı.

Toplantıya üreticilere TARSİM destekli Hayvan Hayat Sigortaları ve Bitkisel Ürün Sigortası kapsamında bilgi verilerek tarım sigortasının öneminden, Bakanlığımız tarafından verilen tarımsal ve hayvansal desteklemelerden yararlanmak üzere başvuran çiftçilerimizin dikkat etmesi gereken hususlardan bahsedilerek başlandı.

Toplantıda ilk olarak söz alan Veteriner Hekim Servet KELLECİ, ahır temizliği ve hijyeninin hayvan refahı ve sağlığı için öneminden bahsederek mastitis, kuru dönem, buzağı bakımı ve ayak sağlığı konularında bilgi verdi. Mastitisin önlenmesinde sağım hijyeni, sağım sırasında meme loblarının tam boşaltılması, sağım sonrası memelerin açık olmasından kaynaklı olarak antiseptikli ilaçlarla daldırmaların yapılması, kuru döneme geçiş protokolünün uygulanması ayrıca koruyucu aşılamaların yapılmasının tedavilerin etkili ve hızlı bir şekilde etkisini artıracağını belirtti.

Daha sonra söz alan Ziraat Mühendisi Murat DURMAZ, kırsal kalkınma, sürdürülebilir tarımsal faaliyetler için en sağlıklı yöntemin kooperatifleşme ile olabileceğini belirterek kooperatifçilik ve kooperatifçiliğin önemine vurgu yaptı. Fındık yetiştiriciliğinde üretim sorununun başında verim düşüklüğünün geldiğini, fındık bahçelerinin yaşlı ve çok sık dikilmiş olması, tozlayıcı noksanlığı, budama, gübreleme ve mücadele gibi teknik uygulama noksanlıklarının verim düşüklüğünün en önemli sebepleri olduğunu belirtti.

Toplantıda son olarak söz alan Ziraat Yüksek Mühendisi Salih Yaser KAPCI ise bitki zararlıları ile mücadelede kültürel önlemlerin, zararlıların yaşamlarını güçleştiren, çoğalmalarını azaltan veya engelleyen uygulamalar olduğunu belirterek, kuvvetli ve sağlam bünyeli bitkilerin yetiştirilmesinin, uygun toprak ve yöney seçiminin mücadeledeki etkin önemine değindi. Fındıkta külleme hastalığı ile kültürel mücadele yöntemleri hakkında bilgi veren KAPCI, "Bulaşma kaynaklarının azaltılması için yere dökülen yapraklar ile hastalıklı bitki artıkları toplanmalı, bulaşık dip sürgünleri kesilmeli ve imha edilmelidir. Bahçede nemi azaltmak, iyi bir hava sirkülasyonu ve yeterli ışıklanma sağlamak için ocak başına maksimum 5-6 dal bırakılarak budama yapılmalı, hastalık ilk önce taze sürgün ve yapraklarda bulaşma gerçekleştirdiğinden dip temizlikleri sezon içinde en az 2 kez yapılmalıdır." diyerek sözlerini tamamladı.

Çiftçilerin yönelttiği soruların cevaplanmasının ardından toplantı sonlandırıldı.