T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

13. Etap Ekonomik Yatırımlar Hibe Sözleşmeleri İmzalandı

Yayın Tarihi : 21.02.2020

Bakanlığımız Tarım Reformu Genel Müdürlüğü'nün uygulamış olduğu; Tarıma Dayalı Ekonomik Yatırımların desteklenmesi hakkındaki Tebliğ (Tebliğ No:2019/41) kapsamında İlimizde yapılan Ekonomik Yatırım Projeleri başvurularının değerlendirilmesi tamamlanmış olup, başvurusu kabul edilen 137 proje destekleme kapsamına alındı.

Projenin tanıtım ve hibe sözleşmesi imzalama töreni İl Müdürlüğümüz Toplantı salonunda gerçekleştirildi. Tarım ve Orman İl Müdürü Fatih ÖNLEM'in ev sahipliğini yaptığı programa; Kastamonu Valisi Sayın Yaşar KARADENİZ, Milletvekili Metin ÇELİK, Kastamonu Belediye Başkanı Galip VİDİNLİOĞLU, Garnizon Komutanı Personel Albay Gamze AYDOĞDU, TKDK İl Koordinatörü Ahmet KUYULU, AK Parti İl Başkanı Doğan ÜNLÜ, İl Genel Meclisi Başkanı Güray PARÇAL,  Sivil Toplum Örgütü Temsilcileri, Kurum Amirleri, İlçe Müdürleri,  Şube Müdürleri ve sözleşme imzalayacak yatırımcılar ile çiftçiler katıldı.

Programın açılış konuşmasını yapan İl Tarım ve Orman Müdürü Fatih ÖNLEM " Tarım ve Orman Bakanlığımız tarafından, Ulusal Tarım Stratejisi Kırsal Kalkınma Planı çerçevesinde; doğal kaynaklar ve çevrenin korunmasını dikkate alarak, kırsal alanda gelir düzeyinin yükseltilmesi, tarımsal üretim ve tarıma dayalı sanayi entegrasyonunun sağlanması için küçük ve orta ölçekli işletmelerin desteklenmesi, tarımsal pazarlama altyapısının geliştirilmesi, gıda güvenliğinin güçlendirilmesi, kırsal alanda alternatif gelir kaynaklarının oluşturulması,  yürütülmekte olan kırsal kalkınma çalışmalarının etkinliklerinin artırılması ve kırsal alanda yüksek bir ekonomik kapasitenin oluşturulması amacıyla Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesine 15 yıldır yüzde 50 hibe desteği verilmektedir. İlimizde her geçen yıl proje sayımız ve adığımız destek artarak devam ediyor. Geçen yıl bu konuda 136 yatırımcımız ile sözleşme imzalamış ve 6 Milyon TL civarında hibe desteği almıştık. Bu yıl ise 137 projemiz kabul edilmiş olup bu 137 Projenin yatırım tutarı 44.482.036,37 TL, % 50'si hibe olarak projeler tamamlandığında yatırımcılara ödenecek hibe miktarı ise 21.489.274,68 TL olacaktır, bu artış bizi ziyadesiyle sevindirmiştir" dedi.

Konuşmasının devamında Fatih ÖNLEM; Yem Bitkileri ve hayvancılık desteklemelerinin ödendiğini, IFAD projesinde çalışmaların tamamlandığını ifade ederek bütçe tahsis edildiğinde projeleri hayata geçireceklerini söyledi. "Bu gün sözleşme imzalayacak olan yatırımcılarımıza teşekkür eder, uygulayacakları projelerin ilimize ve ülkemize hayırlı olmasını dilerim" dedi.

Belediye Başkanı Op. Dr. Galip VİDİNLİOĞLU konuşmasında; "Kırsal Kalkınma Destekleri 13. Etap Kapsamında şehrimizden başvuruda bulunan 137 yatırım projesi hibe desteği almaya hak kazanmıştır. Bu sayı oldukça önemli ve değerlidir. Bu sayı şehrimizin toprağa verdiği önemi açıkça gözler önüne sermektedir. Kastamonu Belediyesi olarak biz de her zaman üreticilerimizin yanında olacağız. Proje sahiplerine projelerini başarıyla sonuçlandırmaları konusunda başarılar diliyor, bu süreçte ellerinden gelen her türlü destekle yanlarında olduğumuzu söylemek istiyorum. Biz de Belediye olarak özellikle Kastamonu'ya ait atadan kalma tohumların yeniden çoğaltılarak çiftçimizin kullanımına sunmak ve gelecek nesillere bu tohumlar aktarmak konusunda İl Tarım ve Orman Müdürümüzle irtibat halindeyiz. Bu konuda hayata geçirmeyi planladığımız somut fikir ve projelerimiz var" dedi.

Milletvekili Metin ÇELİK Konuşmasında; "Gerçekten son yıllarda Türkiye'deki tarıma dönük hibe destekli yatırımlarda Kastamonu önde gelen illerden bir tanesi oldu. 2016-2017-2018 yıllarında ilimiz Türkiye genelinde uygulanan Genç Çiftçi Projesi'nde her 3 yılda da ilk 7 ilden bir tanesi olduk. Bu Genç Çiftçi Projesi'nde 3 yılda ilimize toplam 807 çiftçimize 25 milyon TL hibe ödemesi gerçekleştirildi. 807 tane işletme Kastamonu'muzda, köylerimizde genç çiftçilerimize hibe desteği ile kazandırılmış oldu. Son yıllarda özellikle Kırsal Kalkınma Destekleri yüzde 50 hibe desteğiyle projeler hazırlandı. Güzel projeler hayata geçti. Onlar şimdi Kastamonu ekonomisine ciddi katkılar sağlıyorlar. Geçen yıl Kırsal Kalkınma Yatırımlarında ilimize verilen hibe tutarı 6,5 milyon TL idi. Bu sene 21,5 milyon TL ile yaklaşık 3 katından fazlası bir destekle Kastamonu çiftçisi, üreticisi ve müteşebbisi desteklenmiş oluyor. Bu gerçekten önemli bir hadise. Toplamda da 81 il arasında 4'üncü sıraya yerleşmiş bulunuyoruz. Bu da bizim için çok çok önemli. IFAD yatırımının İlimizde başlaması için heyet halinde özellikle Kırsal Kalkınma Platformu yöneticileri ile birlikte Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanı Sayın Naci Ağbal'ı ziyaret ettik. Burada da yıllardır üzerinde durduğumuz IFAD yatırımının bir an önce ilimizde hazırladığımız projelerle hayata geçmesi için Sayın Başkanımızdan destek istedik. Bizim talebimiz özellikle DSİ'nin kapsamına girmeyen küçük sulama ve kanal işlerinin IFAD kapsamındaki desteklerden faydalanarak bir an önce hayata geçirilmesiydi. Bu konuda Özel İdaremiz tarafından hazırlanan projeler Tarım'a devredildi. Buradan ciddi bir katkı bekliyoruz. Bugüne kadar belli bir aşamaya gelindi. Bundan sonra da hep birlikte bu işi takip edip, ortadaki pastadan en fazla miktarı Kastamonu'ya kazandırmak istiyoruz. IFAD dediğimiz konu Batı Karadeniz'den 3 il, Akdeniz'den 3 il, toplamda 6 şehirde uygulanacak toplam 96 milyon Euro'luk bir yatırımdır. Bu yatırımında en kapsamlı desteğin  ilimize kazandırılması için mücadelemize devam edeceğiz" dedi.

Programda bir konuşma yapan Vali Yaşar KARADENİZ; "Rakamların olumlu ve büyük çıkmasının temel nedeni bizim çiftçimizin yeniliğe açık olması ve artık geleneksel yöntemlerden yeni teknikleri kullanarak, gerektiğinde yeni makinalar edinerek, yatırımlar yaparak üretim anlayışını geliştirme konusunda büyük bir gayreti olduğunun göstergesidir. Herhangi bir yatırıma girişirken hep şikâyet ettiğimiz konu, kaynağı nereden bulacağız sorunudur. Aslında kaynaklar vardır ama önemli olan ona ulaşmasını bilmektir. Kastamonu son birkaç yılda özellikle tarım ve hayvancılık sektöründe kaynak bulma sorununu çözmüştür. Gerçekten ülke çapında hazırlanan proje sayısı olarak, proje büyüklüğü ile yapılan iş hacmi olarak önde giden illerden biriyiz. Buna ihtiyacımız var. Birçok ille olan aramızdaki mesafeyi kapatmamız gerekiyor. Onlardan daha çok çalışmamız gerekiyor, daha çok gayret göstermemiz gerekiyor. Projeniz olacak, fikriniz olacak, proje verimli bir proje olacak ve parayı verecek olan kuruma yaptığınız projeyi inandıracaksınız ki o projeye destek versinler, onu kabul etsinler. İşte Kastamonu aslında sağlamış olduğu bu rakamlarla 21 Milyon TL'lik desteğini alması demek aslında, yaptığı projelerinde gerçekten inandırıcı olduğu bu projelerin gerçekten üretime dönük olduğu ve kalıcı sürdürülebilir projeler olduğu konusunda gerekli iknayı sağlamıştır. 44 Milyon TL toplam proje hacmi ama bunlar hep üretim tesisi olacak. Yapılacak yatırımlar 44 Milyon TL ile kalmayacak devamlı her yıl yapılacak üretimle Kastamonu ekonomisine, ülkemiz ekonomisine miktar olarak yeni rakamların her yıl eklenmesi demek ve yeni istihdam alanları demek. Birçok yönden ilimizin gelişmesi açısından da faydası olacağına inanıyorum. Büyük bir gayretle hazırlanan projeler, İl Müdürlüğümüz süzgecinden geçiriliyor ve herkesin el birliği ile desteği ile de elbette ki Bakanlıktan bu rakamların alınması sağlanmış oldu. Bu bakımdan ben bu projeleri hazırlayan öncelikle çiftçilerimizi tebrik ediyorum. Onlar her zaman için yaptıkları üretimle bizim göz bebeğimizdirler. Çiftçilik mesleği bizim için en stratejik meslektir. Bundan dolayı tüm çitçilerimizi tebrik ediyorum bu projelerin hazırlanmasında, Ankara'da kabul görecek şekle gelmesinde emeği geçen tüm çalışma arkadaşlarımı tebrik ediyorum" ifadelerini kullandı. Tören, Kırsal Kalkınma Destekleri 13. Etap kapsamında 137 projenin hibe sözleşmesinin imzalanmasıyla sona erdi.