T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

KASTAMONU’DA GIDA DENETİMİ SEFERBERLİĞİ

Yayın Tarihi : 26.02.2020

 

    Tarım ve Orman Bakanı Sayın Dr. Bekir PAKDEMİRLİ'nin talimatları ile gıda güvenilirliğini sağlamak ve farkındalığı arttırmak amacıyla, ülke genelinde 7 binden fazla gıda kontrol görevlisi tarafından 17 – 22 Şubat 2020 tarihleri arasında eşzamanlı olarak ve 6 gün süren gıda denetim seferberliği kapsamında; Kastamonu Merkez ve İlçelerinde et ve et ürünleri, süt ve süt ürünleri, ekmek çeşitleri ve unlu mamul ürünleri üreten işletmeler, kasap, şarküteri, bakkal, market, büfe, okul kantinleri ve yemekhaneleri ile lokanta, restoran gibi toplu tüketim işletmelerinde denetim yapıldı.

    İl/İlçe Müdürlüğümüz gıda kontrol ekiplerince, ürünlerin içerik ve etiket bilgileri, Tarım ve Orman Bakanlığı'nın kayıt veya onay numarası olup olmadığı, üretim ve tüketim tarihlerine ilişkin bilgiler, uygun koşullarda muhafaza edilip edilmediği gibi bir dizi kriter titizlikle incelenirken, her gün farklı sektörlerin denetlendiği 6 günlük ürün bazlı uygulamada; İl Müdürlüğümüz ve 19 İlçe Müdürlüğümüzde görev yapan 42 kontrol görevlisi ile 642 gıda işletmesinde denetim yapılmıştır. Yapılan denetimlerde 17 işletmede eksiklikler tespit edilmiş olup, bu eksikliklerin giderilmesi için süre verilmiş ve 3 işletmeye de idari para cezası uygulanmıştır.

    İl Müdürü Fatih ÖNLEM, denetimlerle ilgili olarak yaptığı açıklamada; "İlimizde 3.773 gıda işletmesi faaliyette bulunmaktadır. Bu işletmelerin denetimleri, İl Müdürlüğümüz Gıda ve Yem Şube Müdürlüğünde ve İlçe Müdürlüklerimizde görev yapan 42 gıda kontrol görevlisi ile kontrol planları kapsamında risk esasına göre uygun sıklıkta, haber vermeden ve hassasiyetle yapılmaktadır. 2019 yılında toplam 6.157 denetim gerçekleştirilmiş olup 24 işletmeye idari para cezası uygulanmıştır." dedi.

5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu'nun uygulamaya girmesi ile birlikte, gıda hizmetleriyle ilgili tüm kontrol ve denetim görevinin Bakanlığımıza verildiğini ifade eden İl Müdürü ÖNLEM, ilgili Kanun ve bu Kanun'a bağlı çıkartılan yönetmelikler gereği, gıda zincirinin tüm aşamalarında tüketici sağlığının korunarak, güvenilir gıda arzının sağlanmasının ve kamu adına, sağlıklı bir toplumun oluşturulmasında yürütülen faaliyetlerin İl Tarım ve Orman Müdürlüğü sorumluluğunda olduğunu ifade ederek; tüketicilerden usulsüzlük ve uygunsuzluk gördüklerinde "en büyük denetleyici tüketicidir" gerçeğinden hareketle ALO 174 Gıda Hattı'nı aramalarını istedi.

   Yapılan denetimlerde özellikle taklit ve tağşişin önlenmesini amaçladıklarını belirterek, gıdada sahtecilik yapanlara göz açtırmayacaklarını vurgulayan İl Müdürü ÖNLEM; Gıda denetim seferberliği kapsamında ilçeler dahil gerçekleşen denetimlerin ürün bazlı yürütüldüğünü, her gün bir ürüne odaklı denetim yapıldığını, aynı zamanda üretim yerleri yanında toplu tüketim yerlerinin de denetlendiğini ifade etti. "Gıdaların çiftlikten sofraya, yani hammaddenin başlangıcından son ürüne kadar olan gıda zincirinin her aşamasında tamamen kontrol altında tutulması amacıyla mesai mefhumu gözetmeden 6 gün süreyle  tüm Kastamonuluların sağlıklı ve güvenilir gıdalara ulaşmasını sağlaması için çok ciddi denetimlere imza atarak, özverili çalışmalarda bulunan gıda kontrol görevlisi mesai arkadaşlarımıza teşekkür ediyorum." dedi.