T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

KORONAVİRUS MÜCADELESİ KAPSAMINDA GIDA DENETİMLERİ DEVAM EDİYOR

Yayın Tarihi : 8.04.2020

İl Müdürlüğümüzce pandemi ilan edilen koronavirüs salgını sebebiyle gıda işletmelerinde bir dizi tedbirler alınırken, İlimizde bulunan gıda işletmeleri hijyen tedbirleri konusunda aralıksız olarak denetlenip, tedbirlere uyulup uyulmadığı da kontrol ediliyor. Bu kapsamda "BİZ BİZE YETERİZ TÜRKİYE" sloganıyla güvenilir gıdanın tüketicilere ulaştırılması ve virüsün yayılmasının engellenmesi amacıyla bu dönemde daha da yoğunlaştırılarak, işletmeler denetlenerek, bilgilendirilmektedir.

Koronavirüs tedbirleri çerçevesinde İl/İlçe Müdürlüklerimiz gıda kontrol görevlilerince kişisel hijyen ve güvenlik önlemleri alınarak İlimiz genelinde bulunan market, şarküteri, fırın ve unlu mamulleri işletmelerinin bilgilendirilme denetimlerinde, Koronavirüs tedbirleri çerçevesinde işletmelerin aldığı hijyen tedbirleri, açıkta bulunan ve istiflenen ürünler kontrol edilerek, reyon sorumlularının kılık kıyafet kurallarına uygunluğu kontrol edilirken, işletme yetkililerine de Koronavirüs Hastalığı için alınacak tedbirlerin yer aldığı "Koronavirus Hastalığından Korunmak İçin Gıda İşletmelerinde 10 Altın Kural" konulu broşürler dağıtıldı. Piyasaya arz edilen ekmek ve ekmek çeşitlerinin satışında ürünleri tüketicinin doğrudan alması engellenerek, ekmek ve ekmek çeşitlerinin gıda ile temasa uygun kağıt veya plastik esaslı bir ambalaj malzemesine konularak satışa sunulabileceği işletmelere anlatılıyor.

İl Müdürlüğümüz Gıda ve Yem Şube Müdürlüğü Gıda Kontrol Görevlilerince yapılan gıda işletme denetimlerine Tarım ve Orman İl Müdürü Fatih ÖNLEM, İl Müdür Yardımcısı Mücahit TEMUR, Gıda ve Yem Şube Müdürü Ahmet DENİZ'in katılımıyla devam edildi. Koronavirüs tedbirleri kapsamında yapılan denetimlerde özellikle yoğun alışverişte bulunulan ekmek fırınları, market ve manavlarda çalışanların ve vatandaşların uyması gereken kurallar hakkında genel bilgilendirme yapılarak, alışveriş yaparken mümkün olduğunca sosyal mesafenin koruması gerektiği vurgulandı.

Denetimlere katılan İl Müdürü ÖNLEM yapmış olduğu değerlendirmede "Ülkece zor dönemlerden geçtiğimiz bu günlerde milletimizin yeterli ve güvenilir gıdaya ulaşabilmesi noktasında tarımsal üretimde herhangi bir aksaklığa meydan bırakılmaması adına, İl Müdürlüğümüz tarımsal üretimin her alanında "Biz Bize Yeteriz" sloganıyla çalışmalarına devam etmektedir. İlimiz genelinde tüm gıda işyerlerinde Gıda Hijyen Yönetmeliği ve Hayvansal Gıdalar İçin Özel Hijyen Kuralları Yönetmeliği hükümlerinin sağlandığına yönelik denetimler üst düzeye çıkartılmıştır." dedi.

Bakanlığımızca gıda işletmelerinde hammadde tedariklerinde ve ürün teslimatlarında gerekli hijyen kurallarının en üst seviyede sağlanmaya başlandığına dikkat çeken İl Müdürü ÖNLEM, "Gıda denetim ekiplerimiz, açıkta satılan gıda maddelerinin arzında hijyen kurallarına azami özen gösterilmesi yönünde çalışmalarda bulunmakta olup, gerekli özen göstermeyenlerin ürün arzına izin verilmeyeceği unutulmamalıdır. Bilindiği üzere tüm gıda işletmelerindeki gıda çalışanlarının genel şartlar, el hijyeni, işyeri davranış kuralları ve personel hijyen eğitimi gibi personel hijyen kurallarına uymaları, virüsün yayılmasını önlemede büyük önem arz etmektedir. Bu konuda görevli kontrol görevlilerimiz gereken hassasiyeti göstermekte ve yapılan resmi kontrollerde bu hususlara çok daha fazla dikkat edilmesi sağlanmaya çalışılmaktadır." dedi.

Gıda zincirinin tüm aşamalarında tüketici sağlığının korunarak, güvenilir gıda arzının sağlanmasının ve kamu adına, sağlıklı bir toplumun oluşturulmasında yürütülen faaliyetler kapsamında yapılan denetimler İlimiz genelinde hız kesmeden devam edecektir.