T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Cide Fındık Kurdu Ve Kahverengi Fındık Kokarcası Surveyleri Yapıldı.

Yayın Tarihi : 8.06.2020

İlimiz Cide ilçesinde 16.500 dekar kayıtlı olmak üzere 26.500 dekar alanda fındık üretimi yapılmaktadır. İlçede Çiftçi Kayıt Sistemine Kayıtlı 2.100 adet çiftçi bulunmaktadır. İlçenin önemli geçim kaynaklarından biri olan fındık meyvesi 3.000 ton üretim ile ülke genel ihtiyacının binde 5'ini karşılamaktadır.

İhraç ürünü ve Stratejik bir ürünün olan fındık meyvesinin kalitesini etkileyen önemli bir zararlı fındık kurdudur. Fındık kurtları (Curculio nucum), yumurta bırakarak ve beslenerek fındıklara zarar vermektedir. İlk çıktıklarında taze sürgünlerle beslenmektedirler. Olmamış fındığı kemirerek delen kurt, fındık içini yemektedir. Fındıkkabuğu bu durumda sarı bir renk alır, bu duruma halk arasında sarı karamuk denilmektedir. Olgunlaşan meyve yenilme sonucu zarar gördüğünde, kahverengi bir renk alır, halk arasında buna da kara karamuk denilir. Bir ergin fındık kurdu beslenerek 80 meyveye zarar verir. Yumurtalarının da çıkış sonrası emgi yaparak zarar verdiği bilinmektedir.

Dünyada ve Türkiye'de en önemli fındık zararlısı olduğu belirlenmiştir. Fındık kurdu, yumurta koymak için fındıklardan palaz çeşidini, beslenmek için tombul (yağlı fındık) ve çakıldak türlerini seçtikleri bilinmektedir. Bu seçimde; erkenci ve geç çeşitler, fındık kabuğunun sertliği, bahçenin konumu ve ekolojik şartlar önem arz etmektedir.

Bir diğer zararlı ise Kahverengi fındık zararlısı (Halyomorpha halys) olarak bilinen zararlıdır. Bu zararlı 3 yıl evvel Gürcistan tarafından ülkemize giriş yapmıştır. Ülkemizde birincil konukçusu fındık ağacı, ikincil konukçusu çay bitkisi olmak üzere büyük zararlara neden olmaktadır. Zararlının Gürcistan'da %70'e varan fındık verimi zararı yaptığı kayıtlara geçmiştir. Günlük 35 km ilerleyebilme gibi bir kabiliyeti olan zararlı henüz Kastamonu ili sınırları içerisinde görülmemiştir. Amerika'da 350'ye yakın konukçu bitkide zararlı olduğu literatüre geçen zararlı çok büyük maddi kayıplara yol açmıştır. Yine İtalya'da 2 milyar avro dolayında maddi kayıplara neden olduğu bilinmektedir. Bu zararlının biyolojik mücadele yöntemleri kapsamında Samuray Arıcığı olarak bilinen (Japonica) isimli arıcık ile mücadelesinin başarılı olduğu bilinmektedir. Bakanlığımız Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü Entegre mücadele kapsamında Mayıs ve Ağustos Ayları arasında kullanılmak üzere Acetamiprid 200 g/l SL etkili madde ihtiva eden Bitki Koruma Ürünlerinden 100 Litreye 50 ml, Deltamethrin 25 g/l EC etkili madde ihtiva eden Bitki Koruma Ürünlerinden 100 Litreye 60 ml olacak şekilde kullanılmasını tavsiye etmektedir. Ayrıca biyolojik mücadele çalışmaları sürmektedir. Kahverengi kokarca tespit edilmesi durumunda popülasyonu/varlığı, bitkilerin fenolojik durumlarına göre değişkenlik gösterdiğinden ilaçlamaya bahçelerde örnekleme yapılarak karar verilmelidir.

Cide ilçesinde 2020 yılı bitki sağlığı uygulama programı kapsamında mayıs ayından itibaren surveyler ve bahçe kontrolleri yapılarak, entegre mücadele ve ilaçlama takvimleri için sayımlar ve örneklemeler yapıldı. Yapılan surveylerde Kahverengi Kokarca zararlısına rastlanılmamış olup Cide ilçesi köylerinde kurulan feromon tutaklar düzenli olarak kontrol edilmektedir.