T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

MERKEZ SARIKONAK KADIN KOOPERATİFİNDE KADIN ÇİFTÇİ EĞİTİMİ VE BİLGİLENDİRME TOPLANTISI YAPILDI

Yayın Tarihi : 16.06.2020

İl Müdürlüğümüz teknik personellerinden Ziraat Mühendisleri Ömür ONUR, Neriman DELGE, ve Gıda Mühendisi H. Serra ÇETİN ile kadın çiftçilerin katılımı ile Merkez Sarıkonak Kadın Kooperatifinde kadın çiftçi eğitim ve bilgilendirme toplantısı düzenlendi. 

Tüm dünyada etkini gösteren ve hala devam eden Koronavirüs (Covid-19) sebebiyle; Cumhurbaşkanlığı Makamı Genelgeleri, İçişleri Bakanlığı talimatları ve Kastamonu İl Hıfzıssıhha Kurulu tarafından belirlenen koşullar doğrultusunda yapılan toplantıda konserve ve reçel yapımı hakkında bilgiler verildi.

Eğitimin başından sonuna kadar sosyal mesafeye ve kişisel hijyen kurallarına uyularak, maske takılarak katılımcıların sağlıklarının gözetildiği eğitimde söz alan Gıda Mühendisi H. Serra ÇETİN; konserve yapım aşamaları, konserve yaparken dikkat edilecek hususular, reçel yaparken nelere dikkat edilmeli, kaliteli bir reçel nasıl yapılmalı gibi konularda bilgiler verdi. İyi bir reçel ya da konserve yapmanın en temel özelliğinin kaliteli malzeme seçimi olduğunu anlatan ÇETİN, kaliteli malzeme ile beraber doğru teknikler kullanıldığı takdirde en iyi ürünün elde edilebileceği ifade edildi. "Konserve yaparken dikkat edilecek en önemli unsur yapılacak konserveye göre uygulanacak tekniklerdir. Ev usulü üretimlerde büyük kazanlarda doğru teknikler ile kaynatma yapılırken; satış amaçlı üretimlerde otoklav kullanımı en güvenilir metottur. Konservelerde kapakların iyi tutması ile sterilizasyon ve pastörizasyon süresi çok önemlidir. Bu sürelere dikkat edilmediği takdirde şişeler içerisindeki ürün çok çabuk bozulacaktır. Kapağı tutmamış, bombeleşmiş şişelerde Clostridium botulinum adı verilen bakteri oluşur. Bu bakterinin oluşması ölümlere tol açar. Sadece kendi yaptığımız değil dışarıdan satın aldığımız konservelerde de şişe kapaklarının veya konserve kutusunun bombeleşmemiş olmasına, ezik göçük çatlak bulunmamasına ve son kullanma tarihlerine mutlaka dikkat edelim. Evde konserve yaparken kullandığımız kapakları her yıl yenileyelim. Eski, bozuk ve laklanmamış kapakları hiçbir zamana kullanmayalım." diyerek sözlerini tamamladı.

Daha sonra söz alan  Ziraat Mühendisi Ömür ONUR tarafından çiftçilerimize, kadın kooperatifçiliği ve üretimde kadının yeri, kadının ekonomideki ve üretimdeki önemi ile hububat ekimi konularında bilgiler verildi. Kadının toplumsal statüsüne de değinen ONUR; " Kadın köyün en çalışkan makinesidir. Çocuğuna bakmaktan tutunda, ekimden dikime, üretimden hasata her aşamada kadının eli mutlaka vardır. Çocuğuna bakar, evine bakar, bağına bahçesine bakar. Kadın her şeyle ilgilenir. Aslında hiç farkında olmadan evine en büyük maddi katkıyı kadın yapar. Salçaya para vermez, reçele para vermez. Her şeyi kendi yapar. Fazlasını satar. İşte bu aşamada ürettiğini satmak adına Kooperatifçilik ve kadın kooperatifçiliğinin yaygınlaştırılması çok önemli. Pazara tek tek gitmek yerine ürünleri tek bir kanaldan satmak verimliliği, kaliteyi ve geliri arttırdığı gibi masrafları da düşürür. Ancak üretirken dikkat edilmesi gereken en önemli unsur insan sağlığıdır. Ucuza üretmek isterken önce kendi daha sonra da halk sağlığını tehlikeye atmadan kaliteli üretim yapmalıyız. Ürettiğimiz ürünlerin üzerine hangi tarihten üretildiğini yazarak kendi raf ömrümüzü oluşturabiliriz. Böylece saklama sürelerimizi de takip etmiş oluruz. Önce sağlık sonra gıda güvenliği sonra kaliteli ve birlikte üretim" diyerek konuşmasını tamamladı.

Kadın çiftçilerimizin yönelttiği soruların cevaplanmasının ardından toplantı sonlandırıldı.