T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

FINDIK HASATINDA SONA GELİNDİ

Yayın Tarihi : 4.09.2020

İlimiz sahil ilçelerinin en önemli gelir kaynağı fındık Ağustos ayının girmesiyle hasat edilmeye başlandı. Başta İnebolu, Bozkurt, Cide ve Doğanyurt ilçelerimiz fındık bahçelerinde yaban domuzu zararı baskısıyla dibine dökülmeden dalından bahçe sahibi ve civar köylerden gelen tarım işçileriyle 150 Lira gündelikle kurban bayramı sonrası toplandı.

Üreticilerimizin, erken hasattan kaçınmaları, hasat olgunluğunda fındık hasadını yapmaları, naylon çuvallar yerine jüt ya da hava alabilen uygun şekilde üretilmiş çuvallar kullanmaları gerekir. Kurutma işlemini uygun zeminde tekniğine uygun şekilde yapmaları, kurutma işleminden sonra jüt çuvallarda ve havalandırması iyi durumda olan depolarda muhafaza etmeleri fındıkta problem olan Aflatoksin oluşmasının önüne geçeceği gibi fındığın kalitesi bakımından da önemlidir.

Hasat edilen fındıklar patozlama işlemi sonrası havaların yağışsız geçmesiyle kurutma aşamasını sorunsuz tamamlandı. Hasat işleminden sonra fındığın patozla tanelenmesi esnasında atık olarak çıkan fındık zurufu önemli bir organik materyal kaynağıdır. Fındık zurufunun kendi halinde bırakılması durumunda olgunlaşması uzun zaman almaktadır. Fındık üreticilerimizin; fındık zurufunu kompostlayarak tekrar bahçelerine dönmesini sağlamaları sürdürebilir ve verimli üretim için son derece önemlidir. Fındık zurufu, olgunlaşmadan gübre amaçlı fındık bahçelerimizde kullanmamalıdır. Zira bu durumda külleme hastalığı etmenine kışlama ortamı oluşturmaktadır. Değerli bir organik madde kaynağı olan fındık zurufunu 'kompost' yaparak fındık ve sebze bahçelerimizde doğal gübre olarak kullanabiliriz. Bunun için bahçemizin uygun yerinde zurufu yığın yaparak bolca ıslatılmalı, kat kat tarım kireç ilave ederek en az altı ay olgunlaşmasını ve pişmesini sağlamalıyız. Bu şekilde zurufta bulaşık olan hastalık etmeni mikroorganizmalarda yok olacaktır.

Geçtiğimiz yıl olduğu gibi bu yıl da Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) İnebolu geçici alım ofisinde ilk fındık alımı 7 Eylül tarihinde gerçekleşecek şekilde hazırlıkları tamamlayarak randevu.tmo.gov.tr internet adresinden randevu vermeye başladı.

Toprak Mahsulleri Ofisinden yapılan kamuoyu açıklamasında;

Kabuklu fındıklar % 50 sağlam iç esasına göre aşağıda belirtilen fiyatlardan satın alınacaktır.

 

GrupFiyat (TL/Kg)
Giresun kalite kabuklu fındıklar22,50
Levant kalite kabuklu fındıklar22,00
Sivri kalite kabuklu fındıklar21,00

 

TMO Satın Alma Şartları

 

Eski yıl mahsulü olmayan ve canlı haşere ihtiva etmeyen,

  • Sağlam iç fındık oranı %40 ve üzeri,
  • Rutubet oranı %6'ya kadar,
  • Buruşuk iç fındık oranı %10 ve altı,
  • Çürük ve bozuk iç fındık oranı %3 ve altı,
  • Çatlak, kırık ve iç fındıkların toplam oranı %5 ve altı,
  • Yabancı madde oranı (taş, toprak vb.) %0,5 ve altı,

Ürün bedeli ödemeleri 10 gün içerisinde banka hesaplarına yatırılacaktır.

Alımlarla ilgili olarak üreticilerimiz Toprak Mahsulleri Ofisi Genel Müdürlüklerinde kurulan Alo Ürün Hattına [0 312 416 34 10 (8 Hat)] her türlü talep ve düşüncelerini bildirebilirler.

 

Şube MüdürlüğüAlım MerkeziEkip Açılış Tarihi
ÇORUMİnebolu07.09.2020
0(364) 235 00 82  

Alımlarımızın sorunsuz devam etmesi için tüm dünyayı etkisi altına alan Covid-19 salgınına karşı da gerekli tedbirler alınmıştır.

Üreticilerimiz ve çalışanlarımızın sosyal mesafesini tesis etmek adına üretici izleme odaları oluşturulmuştur. Bu sayede üreticilerimiz ürün analizlerini kameralı sistem sayesinde sürekli dezenfekte edilen bir alanda izleyeceklerdir.