T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Taşköprü İlçesi Aşağıçayırcık Köyünde Sarımsak Tohumu Dağıtımı Programı Yapıldı

Yayın Tarihi : 13.02.2021

Bir dizi ziyaret ve etkinlikler için İlimize gelen Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Sayın Ayşe Ayşin IŞIKGECE Taşköprü İlçemiz Aşağıçayırcık Köyünde düzenlenen Taşköprü Sarımsağı Takip Sistemi (TSTS), Coğrafi İşaretli Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Grubuna Dahil Sarımsak Yetiştiriciliğinde Tohum Bankası Projesi ve Sarımsak Dağıtım programına katıldı.

Sayın Bakan programa katılmadan önce Kastamonu Valiliği, Kastamonu Belediye Başkanlığı ve Kastamonu İl Tarım ve Orman Müdürlüğüne ziyaret etti. Kastamonu Tarım İl Müdürlüğünde personel ile bir süre sohbet eden Sayın IŞIKGECE, personel ve yöneticilerle bilgi alışverişinde bulundu. Kurum ziyaretlerinden sonra program alanına geçildi.

Programa Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Sayın Ayşe Ayşin IŞIKGECE ile birlikte Kastamonu Valisi Sayın Avni ÇAKIR, Milletvekili Metin ÇELİK, Belediye Başkanı Op. Dr. Rahmi Galip VİDİNLİOĞLU, Bakanlık Bitkisel Üretim Genel Müdürü Sayın Dr. Mehmet HASDEMİR, Bakanlık Daire Başkanlarından Sayın Dr. Özgür Akif TEL ve  Dr. Veyis YURTKULU, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri İbrahim ÇENET, Taşköprü Kaymakam Vekili Çağlar PARTAL, Taşköprü Belediye Başkanı Abdullah ÇATAL, İl Genel Meclis Başkanı Güray PARÇAL, İl Tarım ve Orman Müdürü Fatih ÖNLEM, Ak Parti Kastamonu İl Başkanı Doğan ÜNLÜ, MHP İl Başkanı Emin ÇINAR, İl Genel Meclis Üyeleri, Kamu  Müdürleri, STK Başkanları ve çiftçiler katıldı.

Programda kapanış konuşmasını yapan Sayın Bakan Yardımcısı IŞIKGECE, "Tarımsal hasılda Avrupa'da 1.yiz, dünya sıralamasında ilk 10 içerisindeyiz. Tarımsal hasılamızı son 2 yılda yüzde 47 artışla 277,5 milyar liraya yükselttik. Desteklemelerimizi son 2 yılda %55 artırdık. Bitkisel üretimimizi son 2 yılda 9 milyon ton ilave artışla 124 milyon tona yükselterek Cumhuriyet tarihinin rekorunu kırdık. Kastamonu ülkemizin önemli üretim illerinden bir tanesi. Ülkemiz 2020 yılı sarımsak üretimi 165 bin ton iken, Kastamonu ilimiz sarımsak üretiminde 23 bin ton ile Türkiye'de birinci sırada. Bu üretiminde 20 bin tonunu tek başına Taşköprü ilçemiz üretiyor. Ülkemizde AB tescilli 5 ürünümüz var. Antep baklavası, Aydın inciri ve Aydın kestanesi, Malatya kayısısı ve Milas zeytinyağı. Taşköprü sarımsağı İnşallah 6. Ürünümüz olarak AB tescili alacak. Kastamonu coğrafi işaretli ürünler açısından 37 başvuru ve 18 tescil ile başvurusu en fazla olan illerimiz arasında. Taşköprü sarımsağımız 15 Haziran 2010'da tescil aldı. Yerli Taşköprü sarımsağına en yakın özellikleri taşıyan, deneme parsellerimizde örnek tohumlarımızı üretiyoruz. Örnek tohumlarımızı üreticilerimize ücretsiz vererek tohum standardını sağlıyoruz. Taşköprü sarımsağı üretim alanlarımızı artırmayı hedefliyoruz. Üreticilerimize 6.720 kg tohum dağıttık, bu yıl yüzde 25 daha fazla tohum dağıtımını hedefliyoruz. Göz bebeğimiz Taşköprü Sarımsağımızın marka değerini korumak, tarladan sofraya tüm süreçlerin güvenilirliğini sağlamak temel amacımız. Sistem sayesinde yapılan denetlemelerle üretime uygun olmayan üreticilerimizi tespit ediyor, gerekli cezaları uyguluyoruz. Bugün üreticilerimize 3 bin dekar alanda kullanılmak üzere 420'şer kg tohumluk sarımsak dağıtacağız. Bu vesile ile sizlerle bir arada olmaktan dolayı çok mutluyum. Böylesi değerli bir organizasyonda emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum." diyen IŞIKGECE, "bin bir emekle üretilen ürünlerimizi Allah kurtla-kuşla, eşle-dostla yemeyi nasip etsin inşallah" diyerek bereket duası ile sözlerine son verdi.

Programda Açılış Konuşmasını Yapan Kastamonu Tarım ve Orman İl Müdürü Fatih ÖNLEM; "Tarımda yeni ürün, teknik bilgi ve yeni teknolojilerin çiftçi ve üreticilerimizle buluşmasında İl Müdürlüğümüz hep önde ve hep öncü olarak çalışmalarına gece gündüz demeden devam etmektedir. Genel bütçe imkânlarıyla kaynaklarımızı doğru ve verimli bir şekilde kullanarak çiftçilerimizin üretime katkılarının artırılması, böylece gelir düzeylerinin yükseltilmesi her zaman birinci hedefimiz olmuştur. Bu konuda Bakanlığımızın destekleri için huzurlarınızda Sayın Bakan Yardımcımıza ve Genel Müdürümüze çok teşekkür ediyor saygılarımı sunuyorum.

Sarımsak konusunda çalışmalarımızın tarihsel gelişimine kısaca bakacak olursak; Yalova Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü tarafından 2006 yılında Taşköprü Sarımsağının Taşköprü-56 adıyla çeşit tescili yapılmış, 2009 yılında Taşköprü Belediyesi tarafından Taşköprü Sarımsağı Coğrafi İşaret Belgesi alınmıştır. 2010 Yılında Sarımsak Üreticileri Birliği kurulmuş ve 2013 yılında Tarımsal Danışmanlık yetki belgesi almıştır. Yıllar içerisinde çeşitli programlar ve paneller organize edilmiş, pek çok etkinlik hatta uluslararası düzeyde festivaller düzenlenmiştir.2020 yılında ülkemizde 116.840 ton sarımsak üretilmiş olup bunun 23.013 tonu Kastamonu ilinde ve 20.700 tonu ise sadece Taşköprü ilçesinde gerçekleşmiştir. İlimizde Türkiye'de üretilen sarımsağın %19.696' sı yetiştirilmektedir. Taşköprü sarımsağını ülkemizde ve dünyada yetiştirilen diğer sarımsaklardan ayıran biyolojik ve morfolojik özellikleri ile kimyasal bileşimi, Selenyum ve diğer element konsantrasyonları olup, ayrıca üretim metodu ve muhafaza yöntemleri ile de diğer sarımsaklardan ayrılmaktadır. Yörede dekara verim 700-1200 kg arasında değişmektedir.

İlimizde çoğunluğu Bakanlığımız desteklerinden kurulmuş 18 adet sarımsak işleme ve paketleme tesisi bulunmakta olup Üretilen sarımsaklar işleme soyma paketleme ve benzeri işlemler sonrası satışa sunulmaktadır. Tarım ve Orman İl Müdürlüğü olarak 2020 yılında üreticilerimize toplam 55.823.716,24 TL bitkisel üretim destekleme ödemesi yapılmıştır. Bakanlığımız Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü 2021 yılı için kurumumuzdan projeler istemiş ve hazırlamış olduğumuz pek çok projeye onay vermiştir. Bu projelerden biri ve içeriği açısından son derece değerli olan Sarımsak Bankası projesi İlimiz Taşköprü ilçesinde uygulanacak olup Bakanlığımızın desteklediği projenin maliyeti 178.500 TL' dir.

Sayın Bakanım Tohumluk takasında ana hedefimiz yöremizin Coğrafi işaret sertifikasına sahip çeşidinin kullanım alanlarını artırmaktır. Bu amaçla uygun çiftçilerimize %100'ü ücretsiz tohum dağıtımı gerçekleştirilecektir. Ancak üretim sezonu sonrasında çiftçimizden, verdiğimiz tohumluğun %125' i oranında tohumluk geri alınacaktır ve döngü bu şekilde devam edecektir.

Uygulanacak projemiz ile en büyük maliyet kalemi olan tohumluk giderinin ortadan kaldırılması ile sarımsak tarımı yapmak isteyen üreticilerimize kolaylık sağlayacaktır. Doğduğun yerde doymanın sağlanmasını hedeflediğimiz projemiz ile yöremizde uygulanan sarımsak yetiştiriciliğine katkı sağlamak ve göçün önüne geçmekte ayrıca bir amacımızdır. 10 yıllık projeksiyon sonunda 30 da alan ile başladığımız projemizde kullanılan alan miktarı 116,209 dekara çıkarılmış olacak olup proje kendi içerisinde sürdürülebilirliğini gerçekleştirmektedir." dedi

İl Müdürü ÖNLEM, "Dağıtımını yapacağımız sarımsak tohumluğu 4500 Kg olup üreticimizle buluşacaktır. Bugün buradan başlattığımız projemizin üreticilerimize ve ilimiz tarımına hayırlı olmasını diler saygılar sunarım." diyerek konuşmasını tamamladı.

Programda, Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Sayın Ayşe Ayşin IŞIKGECE tarafından 16 çiftçinin her birine 420'şer kilo sarımsak tohumu ve projeye katılım sertifikaları verildi. Proje kapsamında dağıtılan tohumların dikileceği örnek bir tarlaya Sayın IŞIKGECE, protokol ve üreticiler eşliğinde 2021 yılının ilke sarımsak dikimi gerçekleştirilerek programa son buldu.