T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

KASTAMONU İLİNDE "MÜRVER YETİŞTİRİCİLİĞİ" İÇİN ÇALIŞMALAR BAŞLADI

Yayın Tarihi : 5.04.2021

Son yıllarda özellikle eczacılıkta ve alternatif gıda tercihlerinde sık sık karşımıza çıkan Mürver (Sambucus) Yetiştiriciliği İlimizde artık kültürel anlamda yapılmaya başlanacak.

İl Müdürlüğümüz Koordinasyon ve Tarımsal Veriler Şube Müdürlüğü personeli tarafından hazırlanan "Mürver Yetiştiriciliği ve Mürver Ürünlerinin Değerlendirilmesi Projesi" Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından onaylandı. Proje ile Merkez ve Daday İlçelerinden başlamak üzere Mürver (Sambucus) Yetiştiriciliği ve Mamul Ürüne Dönüştürülmesi hedeflenmiştir. Bakanlığımız Eğitim ve Yayın Dairesi Başkanlığı tarafından desteklenen,  Yalova Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü, Kastamonu İl Özel İdaresi, Sarıkonak Kadın Kooperatifi ve Dadaylı Kadın Girişimciler Derneği' nin paydaş olduğu proje 2 (İKİ) yıl süreli olup, İl Müdürlüğümüz Koordinatörlüğünde yürütülecektir. 

Çalışmalarda; Eğitim ve Yayın Dairesi Başkanlığı' nın destekleri ve katılımları ile, İl Müdürlüğümüz adına KTV Şube Müdürü Uğur ERTOP, Ziraat Mühendisi Ömür ONUR ve Ziraat Yüksek Mühendisi Neriman DELGE Proje Koordinatörü; Yalova Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü adına Üzümsü Meyveler Konu Uzmanı Dr. Sevgi POYRAZ ENGİN,   İl Özel İdare Müdürlüğü adına Özel İdare Müdürlüğü Genel Sekreter Yardımcısı (Teknik) Nida SİNSİ, Sarıkonak Kadın Kooperatifi adına Yönetim Kurulu Başkanı Mihriban TÜFEKÇİ; Dadaylı Kadın Girişimciler Derneği adına Dernek Başkanı Aysın TURPOĞLU ÇELİK yer alacak olup, tüm çalışmalar 2021 ve 2022 yılı için Merkez ve Daday İlçelerinde yürütülecektir.

Kara Mürver (Sambucus Nigra) dünyanın birçok ülkesinde üretilen, bağışıklığı güçlendirmek için en çok tercih edilen besinler arasında yer alan, antioksidan açısından en zengin bitkilerden biri olan, 2020 yılında tüm dünyayı etkisen alan ve 2 Milyondan fazla insanın ölümüne yol açan COVİD-19 (KORONAVİRÜS) pandemisinde de en yaygın bağışıklık güçlendirici olarak kullanılan Kara Mürver (Sambucus Nigra)aslında İlimizde çok yaygın şekilde yetişiyor. Biz ona Münber veya Murdar bitki diyoruz. Bahçelerimizde istemiyor kesiyor ve atıyoruz. Oysa tüm dünyada önemi, yaygınlığı ve tüketimi gün geçtikçe artarken, eczalık sektörün de de daha çok değerlendiriliyor. Halk arasında Mürver Bitkisinin her kısmından yararlanılır.

MÜRVER MEYVESİ;

  • Meyvesi ezilerek reçel yapılır. Meyvelerinden çay ve özellikle boğaza iyi gelebilen şuruplar elde edilir. ANCAK; MÜRVER MEYVESİ ZEHİRLİDİR. MÜRVER MEYVESİ ÇİĞ OLARAK ASLA TÜKETİLMEZ. GIDA İŞYERLERİNDE FARMAKOLOG EŞLİĞİNDE ÜRÜNE DÖNÜŞTÜRÜLMELİ, ISIL İŞLEM GÖRMELİDİR. MEYVESİNE AİT ÜRÜNLER TÜKETİLİRKEN MUTLAKA BİLİNEN YERLERDEN ALINMALI VE KULLANIMA UYGUN ŞEKİLDE TÜKETİLMELİDİR. TAVSİYE EDİLEN; MEYVENİN TOPLANDIKTAN SONRA İLAÇ SEKTÖRÜNDE DEĞERLENDİRİLMESİDİR.

MÜRVER ÇİÇEĞİ;

  • Çiçekleri son derece hoş kokulu ve zararsızdır. Çiçeklerinden şerbet ve çay yapılır.
  • Süsleme amaçlı kullanılır.
  • Çiçekleri balla ve limonla tatlandırılarak da içilebilir.
  • Ağacının kabukları kaynatılarak tüketiliyor.
  • Yaprakları da lapası yapılarak cilt yaralarının üzerine uygulanabilir.
  • Kandaki ürik asit seviyesini düşürerek kan basıncını dengeleme etkisi de olduğu bilinmektedir.
  • Mide hastalıklarında ya da mide ağrılarında mürver meyvesi ve çiçeği, ağrı kesici özellik taşıdığı için kullanılır.
  • Ağrıların geçmesine yardımcı olurken, hastalıkların tedavisine de destek oluyor.
  • Mürver ağacının kabuklarının kaynatılarak düzenli ve belli miktarlarda içilmesi sonucunda kabızlık şikâyetlerini azaltabiliyor ve bağırsak hareketlerinizin daha düzenli olmasına yardımcı olur.
  • İçerisinde bulunan A, C ve B vitaminleri sayesinde bağışıklık sistemini destekler ve hastalıkları daha kolay atlatmanıza, daha zor yakalanmanıza yardımcı olur.
  • İdrar söktürücü özelliği bulunur.
  • Balgam söktürür.
  • Terletici özelliği olduğu için ateşli hastalıklarda, grip, zatürre gibi hastalıklarda kullanılır.  
  • Düzenli kullanımda yağ yakımına ve kilo vermeye destek olur.
  • Mürverin yaprakları ciltteki açık ve derin yaraların hızlı iyileşmesine yardımcı olur.

Proje çerçevesinde, Eğitim ve Yayın Dairesi Başkanlığı' nın destekleri ve katkıları ile; her iki İlçede "Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Kursu" açılacak, Girişimcilik, Kooperatifçilik, E-Ticaret ve Gıda Hijyeni eğitimleri verilecek, demonstrasyon bahçeleri kurularak Mürverin kapama meyve bahçesi şeklinde üretilmesi sağlanacaktır.

 İl Müdürlüğü olarak Projemizin İlimiz için hayırlı olmasını, bölge halkı için yeni bir geçim kaynağı olmasını temenni ediyoruz.