T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

KASTAMONULU GENÇ KADIN ÇİFTÇİLER SEREN İLE GÜÇLENİYOR

Yayın Tarihi : 16.07.2021

Uzunoluk Köyünde "Kastamonulu Genç Kadın Çiftçiler Seren ile Güçleniyor" Projesi Kapsamında kadın çiftçi eğitim toplantısı düzenlendi.

İl Müdürümüz Sayın Fatih ÖNLEM'in yoğun programı nedeni ile katılamadığı toplantıya, İl Müdürlüğümüzden Gıda Mühendisi Hicret Serra ÇETİN ve  Ziraat Mühendisi Sertaç OKTAY'ın eğitimci olarak yer aldığı  toplantı Uzunoluk Köyündeki kadın çiftçilerin katılımıyla gerçekleşti. Eğitimde, İlimizde hayvancılığın geliştirilmesi ve çiftçimizin bu konuda bilinçlendirilmesine katkı sağlamak ve tarımsal yeniliklerin kadın çiftçiler tarafından öğrenilmesi, uygulanması ve kadın odaklı yaygınlaştırılmasının sağlanması amacıyla proje hakkında kadın çiftçilere bilgilendirme ve tanıtım yapılarak,  silajlık mısır yetiştiriciliği ve silajlık mısırın hayvan beslenmesindeki önemi konularına yer verildi.

Gıda Mühendisi Hicret Serra ÇETİN, kadın çiftçilerin potansiyel kapasite ve fırsatlarını kullanmaları ve verimliliklerini arttırmalarını desteklemek amacıyla hazırlanan ve yürütülen proje hakkında kadın çiftçileri bilgilendirdi. Proje paydaşlarından Şerife KAYALAROĞLU'nun da yer aldığı toplantıda, Sakarya Mısır Araştırma Enstitüsü tarafından geliştirilen bölgemize uygun ve yüksek verimlilik özelliklerine sahip  "SEREN, HACIBEY, ADA 523 ve AGA" çeşitlerinin özelliklerini tanıtıldı.  Kadın çiftçilerin özellikle daha bilinçli, farkındalık ve söz sahibi olacak şekilde tarımsal üretimde yer almalarını sağlamayı amaçladıklarını söyleyen ÇETİN; " Kadın çiftçilerimizi silajlık mısır yetiştiriciliği konusunda bilgilendirerek ve enstitüler tarafından geliştirilmiş olan yerli ve milli silajlık mısır tohumları ile tanıştırarak İlimizde daha kaliteli ve yüksek verimli aynı zamanda da ekonomik et ve süt ürünleri üretmelerini sağlamak istiyoruz. Bununla birlikte yerli ve milli tohum çeşitlerimizin yaygınlaştırılarak milli ekonominin güçlenmesini hedefliyoruz. Kadın çiftçilerimiz üretime, aile ekonomisi ve milli ekonomiye katkı sağlayacak bu yeniliklerle buluşarak tarımsal üretimde daha bilinçli, farkındalığı ve güveni yüksek şekilde yer alacaktır." sözleriyle konuşmasını bitirdi.

Toplantının devamında sözü alan Ziraat Mühendisi Sertaç OKTAY, hayvansal üretimin daha ağırlıklı olarak yapıldığı ve daha çok karlılık getirdiği ilimizde, bitkisel üretimde hayvansal üretimi destekleyecek şekilde yem bitkileri ve silajlık yem bitkileri gibi ürünlerin önemini anlattı. " Mısır silajı hayvancılığı gelişmiş ülkelerde besi sığırlarının beslenmesinde kullanılan en önemli kaba yem kaynaklarından biridir. Son yıllarda, ülkemizde ve ilimizde de silaj yapımı artmıştır. Mısır silajı gerek içerdiği enerji gerekse hayvanlar tarafından sevilerek tüketilmesi nedeniyle silajlık yem bitkileri arasında en çok ön plana çıkan üründür." şeklinde konuşmasına devam eden OKTAY, silajlık mısırın üretim tekniklerini ve uygun çeşit seçiminin önemini anlattı. 

Kadın çiftçilerimizle yapılan genel değerlendirme ve soruların cevaplanmasının ardından, demonstrasyon tarlaları yerinde incelenerek toplantı sona erdi.