T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Devrekani İlçesinde Silajlık Mısır Projesi Açılış Toplantısı ve Tarla Günü Düzenlendi

Yayın Tarihi : 10.08.2021

Bakanlığımız Eğitim Yayım ve Yayın Dairesi Başkanlığı tarafından desteklenen, İl Müdürlüğümüz ve Sakarya Mısır Araştırma Enstitüsü ile müştereken hazırlanan "Kastamonulu Genç Kadın Çiftçiler Seren ile Güçleniyor" Projesi kapsamında, Devrekani İlçesinde Proje Açılış Toplantısı ve Tarla günü düzenlendi.

Proje Açılış Toplantısı ve Tarla Günü Etkinliği, Devrekani Kaymakamı Yücel ERDEM, Kastamonu Tarım ve Orman İl Müdürü Yardımcısı Mücahit TEMUR, İl Tarım ve Orman Müdürlüğü Koordinasyon ve Tarımsal Veriler Şube Müdürü Uğur ERTOP, Sakarya Mısır Araştırma Enstitüsü Ar-Ge Koordinatörü Ahmet DUMAN, Devrekani İlçe Tarım ve Orman Müdürü Özcan GAZİOĞLU, Sakarya Mısır Araştırma Enstitüsü Müdürlüğünden Yüksek Ziraat Mühendisi Dr. M. Cavit SEZER,  İl Müdürlüğümüzden Proje Koordinatörleri Gıda Mühendisi Hicret Serra ÇETİN ve Ziraat Mühendisi Sertaç OKTAY, İl ve İlçe Müdürlüğü teknik personelleri,  Sivil Toplum Kuruluşları temsilci ve üyeleri ile çiftçilerimizin katılımlarıyla gerçekleşti.

Toplantıda, Kastamonu'nun geçmişten beri güzel doğası, tarımı ve hayvancılığı ile dikkat çeken güzide bir şehir olduğunu vurgulayarak konuşmasına başlayan Devrekani Kaymakamı Yücel ERDEM "Özellikle Devrekani İlçemizde, İl genelinde olduğu gibi tarımsal ekonominin temelini hayvancılık oluşturmaktadır. Bu nedenle İlimizde ve İlçemizde yem bitkilerinin üretimi oldukça fazla önem kazanmaktadır. Biz de yem bitkileri konusunda yapılan çalışmalara önem vermekteyiz. Bunun yanında bu projemizde kadın çiftçilerimizin yer alması, tarımda kadınların görünürlüklerinin artması noktasında, ekonomik hayatta ve sosyal hayatta kadınlarımızın daha fazla yer almasını sağlaması da bu projenin değerini arttırmaktadır." diyerek sözlerine devam etti.

Protokolün diğer bir konuşmacısı olan Kastamonu İl Tarım ve Orman Müdür Yardımcısı Mücahit TEMUR "Kastamonu genel yapısı itibarıyla %70 civarı orman olan, dağlık ve engebeli araziye sahiptir.  Bu nedenle İlimizde hayvancılık ön plandadır. Dolayısıyla da hayvan yemi, yem bitkileri ekimi tarımsal üretimde en üstte yer almaktadır. Bunların arasında da özellikle son zamanlarda gerek içerdiği enerji ve gerekse hayvanlar tarafından sevilerek tüketilmesi nedeniyle en ön plana çıkan ürünlerden biri silajlık mısırdır. Bu yönüyle bu projemizin İlimize ve çiftçilerimize önemli katkılar sağlayacağını düşünüyor ve projede emeği geçen tüm paydaşlara çok teşekkür ediyorum." dedi.

Devrekani İlçe Tarım ve Orman Müdürü Özcan GAZİOĞLU da yaptığı konuşmasında tarımda kayıtlı kadın çiftçi sayısının çok düşük olmasına rağmen üretimde asıl yükü kadınların çektiğini belirterek, projede kadın çiftçilerin yer almasının öneminden bahsetti. Konuşmasına "Çok değerli kadın çiftçilerimiz aracılığıyla yerli ve milli tohum çeşitlerimizin tanıtıldığı bu tür projeler ile yerli ve milli çeşitlerimiz yaygınlaştırılarak yatırımcıların ve çiftçilerimizin bu konuya verdiği önem ve dikkat arttırılacaktır." diyerek konuşmasını bitirdi.

Toplantıda son olarak sözü alan "Kastamonulu Genç Kadın Çiftçiler Seren ile Güçleniyor" adlı projemizin ortaklarından Sakarya Mısır Araştırma Enstitüsü Müdürlüğünden Enstitü Ar-Ge Koordinatörü Ahmet DUMAN, sunumunda proje ile ilgili olarak teknik konularda bilgilendirme yaparak, Mısır Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü tarafından geliştirilen yerli ve milli tohum çeşitlerden ve bunların yaygınlaştırılmasının milli ekonomiye sağlayacağı katkılardan bahsetti. Ahmet DUMAN "Mısır Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü olarak yerli ve milli çeşitlerimizi üreterek, kalite ve verimlerini arttırarak, bunları mümkün olduğunca en fazla sayıda çiftçimize ulaştırmak en büyük hedeflerimizdendir. Ancak şu gözden kaçırılmamalıdır ki bu çeşitler sadece enstitümüze ait değildir, Bakanlığımıza bağlı tüm İl Müdürlükleri ile tarıma yön veren tüm kurum, kuruluşlar ve çiftçilerimize aittir. Tarım başlığı altındaki tüm yapılarla,  kurum ve kuruluşlarla birlikte çiftçilerimize en iyi hizmeti sunmaya çalışıyoruz. Son yıllarda yaptığımız bu çalışmalarımızdan çok güzel sonuçlar almaya başladık. Etkili demonstrasyon çalışmaları yaparak yerli ve milli çeşitlerimizin kullanılma oranlarını sayısal olarak göze çarpacak şekilde arttırdık. Kastamonu İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ile yaptığımız bu proje sonunda da aynı etkileri görmeyi hedefliyoruz." diyerek anlatımını sürdürdü.

"Proje Açılış Toplantısı" sının ardından, projede yer alan, Mısır Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü tarafından geliştirilen çeşitlerin arazide gösterilmesi ve tanıtılması amacıyla düzenlenen "Tarla Günü Etkinliği" ne geçildi. Tarla Günü Etkinliğinde proje kapsamında ekilen 4 farklı yerli ve milli silajlık mısırlar ayrı ayrı incelenerek gelişim kontrolleri yapıldı.  Parsel başlarında Mısır Islahçısı Sakarya Mısır Araştırma Enstitüsü Müdürlüğünden Yüksek Ziraat Mühendisi Dr. M. Cavit SEZER katılımcılara çeşitleri ayrı ayrı özellikleriyle beraber tanıttı. Yerli ve milli tohumların yöreye entegrasyonu ve gelişimleri memnuniyetle karşılandı. Program ikram ve ikili bilgi paylaşımları ile sona erdi.