T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

"MÜRVER YETİŞTİRİCİLİĞİ VE MÜVER ÜRÜNLERİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ PROJESİ" KAPSAMINDA HASAT ŞENLİĞİ DÜZENLENDİ

Yayın Tarihi : 4.10.2021

Bakanlığımız Eğitim ve Yayın Dairesi Başkanlığı tarafından desteklenen ve İl Müdürlüğümüz Koordinasyon ve Tarımsal Veriler Şube Müdürlüğü tarafından yürütülmekte olan "Mürver Yetiştiriciliği ve Mürver Ürünlerinin Değerlendirilmesi Projesi" kapsamında; Proje Paydaşlarımızdan Sarıkonak Kadın Kooperatifi Ortağı Huriye BOYRAZ' ın Taşköprü Bademci Köyünde bulunan Mürver bahçesinde Hasat Şenliği düzenlendi.

Hasat Şenliği Programı; Kastamonu Valisi Sayın Avni ÇAKIR Beyefendinin eşleri Bahar ÇAKIR Hanımefendi, İl Tarım ve Orman Müdürümüz Fatih ÖNLEM, Koordinasyon ve Tarımsal Veriler Şube Müdürümüz Uğur ERTOP, Proje Koordinatörleri Ziraat Mühendisi Ömür ONUR ve Ziraat Yüksek Mühendisi Neriman DELGE, İl Müdürlüğümüz teknik personeli, Kastamonu Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç.Dr.Alev SÖKMEN, Proje Paydaşımız Sarıkonak Kadın Kooperatifi Başkanı Mihriban TÜFEKÇİ, Sarıkonak Kadın Kooperatifi ortağı kadın çiftçilerimizin ve basın mensuplarının katılımıyla geçekleşti.

Sayın Bahar ÇAKIR Hanımefendi, programa katılımından dolayı çok memnun olduğunu ifade ederken; üreten, çalışan ve emeğini gelire dönüştüren kadınlarla her daim gurur duyduğunu söyledi. Sayın ÇAKIR, "Kadın güçlü bir varlıktır. Gücünü kendinden alır. Kadın ürettiği zaman, ürününün karşılığını aldığı zaman daha da güçlenir. Bizler son yıllarda yaşanan iklimsel değişikliğine dikkat çekmek amacıyla, "Geleceğe Bir Damla" adlı Projemizi Kastamonu' da yürütüyoruz. Kara Mürver de yetiştiricilikte çok isteği olmayan, azla yetinen, özellikle çok su istemeyen bir bitki. Bu nedenle bu Proje, bizim yürüttüğümüz Projemizin ana hedefleri ile bire bir örtüşüyor. Tarımsal üretimde kullanılan suyun azaltılması ve kaynakların etkin kullanılması da çok önemli. Hem de kadınlarımız yıllardır alıştıkları ürünlerden farklı bir ürünle tanışıyorlar. Yanı başlarındaki değerleri keşfediyor. Bunlar bizim için çok değerli şeyler. Bugün burada toplanan ve bize katılan tüm kadınlarımızı canı gönülden tebrik ediyorum." diyerek sözlerini tamamladı.

Daha sonra söz alan İl Müdürümüz Fatih ÖNLEM, düzenlenen bu programların kadın çiftçilerimizin bilgilendirilmesi ve yeni ürünlerle tanışması adına çok önemli olduğunu vurguladı. Kadın çiftçilerimizin her zaman yanında olduklarını ifade eden ÖNLEM konuşmasına; "Bizler sizlerin isteklerini yerine getirmek için varız. Sizler bizden isteyeceksiniz ki biz de sizin için çalışıp yerine getirelim. Tarımda yeni ürün, teknik bilgi ve yeni teknolojilerin üreticilerimizle buluşmasında İl Müdürlüğümüz hep öncü olmuş; çalışmalarına hep bu yönde devam etmiştir. Her zaman dediğimiz gibi üretmek sizden destek bizden. Kastamonu İl Tarım ve Orman Müdürlüğü olarak 2021 yılı içerisinde 61 Milyon TL' lik Bitkisel Üretim Desteği ile birlikte toplamda 160 Milyon TL' lik Tarımsal Destekleme Ödemesi çiftçilerimizin hesaplarına aktarıldı.

Kastamonu Tarım ve Orman İl Müdürlüğü olarak gerek genel bütçe, gerekse İl Özel İdaresi Bütçesinden olmak üzere 300 e yakın projeye yaklaşık 30 Milyon TL hibe ödemesi de yapıldı. Bugün de yine burada İl Müdürlüğümüz tarafında yürütülen başka bir projemizin ürün hasadını yapacağız. Umarım kadın çiftçilerimiz için bereketli, bol bilgi içeren güzel bir hasat olur. Şimdiden herkesin emeğine sağlık diyorum. Kolay gelsin." diyerek devam etti.

Katılımcıların Kara Mürver konusunda bilgilendirilmelerinin ardından ağaçlardan meyve toplanması ve kadın çiftçilerimizin sorularının cevaplanmasının ardından program sona erdi.

 Son yıllarda birçok alanda doğal ürünlere olan talebin artması ile yenilenebilir endüstriyel ürün kaynaklarının yanı sıra bitki bio- çeşitliliğini koruma ihtiyacının doğmasına neden olmuştur. Bu nedenle, doğadan aşırı miktarda toplanan ve geniş ihracat ürünü bitki türlerinin tarımına geçilmesi bir zorunluluk haline gelmiştir. Mürver yörede bolca yetişen; ancak değeri yöre halkı tarafından pek bilinen bir ürün değildir. Oysa sapından yaprağına, çiçeğinden meyvesine çok geniş bir kullanım alanı olan Kara Mürver (Sambucus Nigra); bağışıklık sisteminin güçlendirilmesinde, reçel ve şurup olarak sofralarımızda; boyacılık sektöründe çok rahatlıkla kullanılabilmektedir. Her bitki gibi kara Mürverinde kendine has özellikleri mevcuttur. Yemişi çiğ olarak asla tüketilmemeli mutlak suretle ısıl işlem görmelidir. Çiçeklerinden reçel, şurup, vs. yapılabilir; kurutulan çiçekleri kışın ıhlamur gibi demlenerek kullanılabilir. Hatta kızartılarak şuruba atılan çiçeklerden tatlı bile yapılabilir.

Sayılan bunca faydasının yanında, neden Kastamonu' da Kara Mürver derseniz; Tarım ve Orman Bakanlığı olarak önceliğimiz yeni ürünlerin yöre halkının kullanımına açılmasıdır. Yörede tanınırlığının arttırılmasıdır. Bunun yanı sıra Bakanlığımızın Tarımsal Sulama Politikalarına çok uygun bir bitkidir. Sulama ve aşırı bakım istekleri yoktur. Yüksek rakımlara kadar yetişebilir. Yetiştiriciliği ve adaptasyonu kolaydır. Özellikle kırsalda yaşayan kadınlarımız için zahmeti az geliri yüksek bir üretim kaynağıdır.

Proje ile amacımız, yöre kadının gelir getirici faaliyetlerine aslında tanıdıkları, ancak faydasını pek bilmedikleri bir ürün eklemek. Aynı zamanda kurulacak demonstrasyonlarla kültüre alınmış çeşitlerin üretimini yaygınlaştırarak, doğadan toplamada yaşanacak riskleri azaltmak. Zira bilinçsiz toplanmaması gerekir. Doğadan toplama yapmadan önce mutlak surette İl Tarım ve Orman Müdürlüğümüzden konu ile ilgili bilgi almanız doğru olacaktır.  

Bakanlığımız Eğitim ve Yayın Dairesi Başkanlığı tarafından "Kadın Çiftçilere Yönelik İl Özel Projeleri" kapsamında desteklenen Projemizde bugüne kadar:

  • Merkez ve Daday İlçelerinde 2 ayrı "Tıbbi ve Aromatik Bitki Yetiştiriciliği Kursu" açarak toplamda 34 ü kadın çiftçimiz olmak üzere toplam 44 çiftçimize Halk Eğitim Belgeli Sertifika dağıttık. Hem Kara Mürver hem de diğer Tıbbi ve Aromatik Bitkiler hakkında bilgiler verdik.
  • Kastamonu Üniversitesi işbirliği ile Haziran ayında "Tıbbi ve Aromatik Bitkilerde Bakım" konulu uygulamalı eğitim düzenledik. Eğitime 45' i kadın üretici ve çiftçi olmak üzere 52 kişi katıldı.
  • Yine Merkez köylerimizde, 58 kadın çiftçinin katılımı ile Kara Mürver ve Yetiştiriciliği konularında bilgilendirme toplantıları düzenledik.
  • Daday İlçemizde Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürlüğü teknik elemanlarının da katılımı ile "Tıbbi ve Aromatik Bitkiler de İyi Tarım Uygulamaları, Kültürel Bakım ve Biyolojik Mücadele" konulu eğitim düzenledik.
  • Haziran ayında Kastamonu Üniversitesi işbirliği ile düzenlediğimiz "Tıbbi ve Aromatik Bitkilerde Bakım" konulu uygulamalı eğitimin devamı olarak, Eylül ayında "Tıbbi ve Aromatik Bitkilerde Hasat ve Kurutma" ile ilgili uygulamalı eğitim düzenledik.

Tarım ve Orman Bakanlığımızın kadın çiftçilere verdiği önemin bir yansımasıdır bizim de Kastamonulu kadın çiftçilerimize verdiğimiz önem ve destek. Kadın çiftçilerimizi her türlü yenilikle buluşturmak için gerekli özen ve hassasiyeti göstereceğimizden kimsenin kuşkusu olmamalı. Gerek Bakanlığımız gerekse İl Müdürlüğümüz olarak kadın çiftçilerimize olan desteğimiz devam edecektir.