T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Arız Köyünde Çiftçi Eğitim Toplantısı Düzenlendi

Yayın Tarihi : 2.12.2021

Arız Köyünde "Kastamonulu Genç Kadın Çiftçiler Seren ile Güçleniyor" Projesi Kapsamında kadın çiftçi eğitim toplantısı düzenlendi.

İl Müdürlüğümüzden Gıda Mühendisi Hicret Serra ÇETİN ve Ziraat Mühendisi Sertaç OKTAY ve Veteriner Hekim Hüseyin SARIMEHMETOĞLU'nun eğitimci olarak yer aldığı toplantı Arız Köyündeki kadın çiftçilerin katılımıyla gerçekleşti. Eğitimde, İlimizde hayvancılığın geliştirilmesi ve çiftçimizin bu konuda bilinçlendirilmesi konularına katkı sağlamak ve tarımsal yeniliklerin kadın çiftçiler tarafından öğrenilmesi uygulanması ve kadın odaklı yaygınlaştırılmasının sağlanması amacıyla yürütülen "Kastamonulu Genç Kadın Çiftçiler Seren ile Güçleniyor" Projesi hakkında kadın çiftçilere bilgilendirme tanıtım yapılarak, silajlık mısır yetiştiriciliği ve silajlık mısırın hayvan beslenmesindeki önemi konularına yer verildi.

Gıda Mühendisi Hicret Serra ÇETİN, kadın çiftçilerin potansiyel kapasite ve fırsatlarını kullanmaları ve verimliliklerini arttırmalarını desteklemek amacıyla hazırlanan ve yürütülen proje hakkında kadın çiftçileri bilgilendirdi ve Sakarya Mısır Araştırma Enstitüsü tarafından geliştirilen bölgemize uygun ve yüksek verimlilik özelliklerine sahip "SEREN, HACIBEY, ADA 523 ve AGA" çeşitlerinin özelliklerini tanıttı. Ayrıca projede yer alan çeşitlerin ilimizde uygulanmasıyla elde edilen sonuçlar ve verimlilikleri konularında bilgi veren Hicret Serra ÇETİN; 'Kadın çiftçilerimizi silajlık mısır yetiştiriciliği konusunda bilgilendirerek ve enstitüler tarafından geliştirilmiş olan yerli ve milli silajlık mısır tohumları ile tanıştırarak ilimizde daha kaliteli ve yüksek verimli aynı zamanda da ekonomik et ve süt ürünleri üretmelerini sağlamak istiyoruz.' sözleriyle konuşmasını bitirdi.

Toplantının devamında sözü alan Ziraat Mühendisi Sertaç OKTAY, hayvansal üretimde yem bitkileri ve silajlık yem bitkileri gibi ürünlerin önemini anlattı. 'Mısır silajı hayvancılığı gelişmiş ülkelerde sığırların beslenmesinde kullanılan en verimli ve ekonomik kaba yem kaynaklarından biridir. Mısır silajı gerek içerdiği enerji gerekse hayvanlar tarafından sevilerek tüketilmesi nedeniyle silajlık yem bitkileri arasında en çok ön plana çıkan üründür.' şeklinde konuşmasına devam eden Sertaç OKTAY, silajlık mısırın üretim tekniklerini ve uygun çeşit seçiminin önemini anlattı.

Toplantının son aşamasında hayvan hastalıkları, mastitis ve hayvan sağlığını koruma konularında kadın çiftçilerimizi bilgilendirdi. "En verimli, sağlıklı ve ekonomik hayvansal üretim ancak sağlıklı hayvanlarla gerçekleştirilebilir" sözleriyle konuşmasına başlayan Hüseyin SARIMEHMETOĞLU; hayvanlarda görülebilecek yaygın hastalıklar, hayvan bakımında dikkat edilmesi gereken konular ve hastalıklardan kaçınmak için yapılması gerekenler konularında bilgiler verdi.

Kadın çiftçilerimizle yapılan genel değerlendirme ve soruların cevaplanmasının ardından toplantı sonlandırıldı.