T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Kastamonu'da Dünya Süt Günü Etkinliği Düzenlendi

Yayın Tarihi : 2.06.2022

Kastamonu İl Tarım ve Orman Müdürlüğümüzün organize ettiği 2022 yılı Dünya Süt Günü etkinliği İlimiz Merkez Ortaokulu'nda gerçekleştirildi.

Merkez Ortaokulu'nda öğrenim gören 100 öğrenciyle gerçekleştirilen Dünya Süt Günü etkinliğinde açılış konuşmasını yapan İl Tarım ve Orman Müdürü Bekir Yücel TANRIKULU sütün önemine dikkat çekti. İl Müdürü Tanrıkulu yaptığı konuşmada: "Dünya Süt Günü, dünyanın pek çok bölgesinde Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütünün 2001 yılında almış olduğu karar doğrultusunda 1 Haziran'da kutlanmaktadır. Her yaşta insanlara süt içme alışkanlığı kazandırılması, süt tüketiminin artırılması, süt ve süt ürünlerinin besin değeri konusunda toplumu bilinçlendirmek, daha dinamik bir toplum yapısı oluşturmak amacıyla Dünya Süt Günü ile ilgili etkinliklerimiz her yıl devam etmektedir.

Besinsel açıdan 'mükemmel gıda' olarak nitelendirilen süt, insan sağlığı açısından şüphesiz büyük önem taşımaktadır. Süt, bileşiminde yer alan yüksek kalitede protein, yağ, kalsiyum, fosfor, bileşenler sayesinde üstün besleyici değere sahiptir. Süt, dünyaya gelen insanoğlunun ve diğer bazı canlıların ilk tattığı ve hayatının ilk besini, bebeğin maması, gencin enerjisi, yaşlının sağlığıdır. Tıpkı süt gibi sütten elde edilen peynir, yoğurt, ayran, tereyağı gibi ürünlerde tartışılmaz aynı değerdedir.

Sonuç olarak sağlıklı yaşam ve uzun ömür için; daha çok süt ve süt ürünleri tüketmemiz gerekmektedir.

Halkımızın güvenilir gıdaya ulaşması ve sağlıklı gıda tüketiminin sağlanması Bakanlığımızın temel amaçlarından biridir. Sütün üretimden sofraya gelene kadar tüm aşamalarının güvenilir ve sağlık açısından risk taşımayacak biçimde ulaşmasının büyük önem taşımaktadır. Süt ve süt ürünleri satın alınırken orijinal ambalajlı, Tarım ve Orman Bakanlığı'ndan onay numarası almış olan işletmelerin ürünleri tercih edilmelidir." dedi.

İl Müdürlüğümüz Gıda ve Yem Şube Müdürlüğünde görevli Gıda Mühendisleri Dr. Burcu EMEKSİZOĞLU tarafından öğrencilere yönelik okullarda gıda güvenirliği, gıda israfı ve Bakanlığımızın "Gıdanı Koru" projesi hakkında bilgilendirme yapıldı.

Sunumun ardından İl Müdürümüz, öğrencilere süt ve kâğıt helva ikramında bulunarak program sonlandırıldı.