T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

İnebolu Çiftçilerine Makineleri Törenle Teslim Edildi

Yayın Tarihi : 9.06.2022

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı çerçevesinde tabandan tavana doğru yaklaşımla, katılımcılığı sağlayan yerel kapasiteyi ve örgütlenmeyi geliştiren, istihdam oluşturma potansiyeli olan üretici gelirlerini artıran ve çeşitlendiren tarıma daha küçük ve orta ölçekli sanayinin gelişmesini ve yaygınlaşmasını esas alan projeler ile üretime yönelik makine ekipman alımı projeleri çerçevesinde almaya hak kazanıp sözleşme imzalayan 30 yatırımcıya çapa makineleri törenle teslim edildi

Osman Sungur Tesisleri bahçesinde yapılan teslim törenine; Vali Avni ÇAKIR, Kaymakam Murat ATICI, İl Tarım ve Orman Müdürü Bekir Yücel TANRIKULU, Belediye Başkanı Mustafa Hüner ÖZAY, Ziraat Odası Başkanı Suat BALABAN, İlçe Tarım ve Orman Müdürü Hülya KARAASLAN, Kırsal Kalkınma ve Örgütlenme Şube Müdürü Sinan ÇELEBİCAN Sivil Toplum Örgütü Temsilcileri, Kurum Amirleri ile teknik personel ve çiftçiler katıldı.

Programın açılış konuşmasının ardından; Ziraat Odası Başkanı Suat BALABAN konuşmasında; "Bu yıl ilkini gerçekleştirdiğimiz proje çerçevesinde çiftçilerimize proje yapma konusunda toplam 55 başvuru kaydı yaptık. Bu kayıtlara göre Tarım ve Orman Bakanlığımızca başvurusu onaylanan 54 asil 1 yedek olmak üzere İnebolu Ziraat Odasına adına büyük bir başarı sağlamıştır. Çiftçilerimizin tarımsal üretimini arttırmaya yönelik projelerden toprak işleme de önemli araç olan çapa makinalarının çiftçilerimizin işlerini kolaylaştıracağına inanıyor, bol ve bereketli kazançlar elde etmelerini temenni ediyorum. Çiftçilik mesleği bizim için stratejik meslektir. Her zaman üreticimizin yanında olmaya gayret göstereceğiz" dedi.

Daha sonra İl Tarım ve Orman Müdürü Bekir Yücel TANRIKULU, 2007 yılından bu tarafa,  Ekonomik Yatırımlara, Alt Yapı Projelerine, Makine Ekipman Alımlarına, Tarımsal Kooperatiflere, Damızlık Düve Merkezi kurulmasına, Tarla içi Bireysel Sulama Sistemlerinin Desteklenmesi, Genç Çiftçi Projelerine toplam 103.224.878 TL Hibe ödemesi gerçekleştirilmiştir.

İlimizde her geçen yıl proje sayımız artarak devam etmektedir. Geçen yıl bu konuda 217 yatırımcımız ile sözleşme imzaladık ve Türkiye ikincisi olduk. Bu yıl ise 655 projemiz Bakanlığa gönderildi ve kabul edilen bütün projelerimize tahsis edilen 19.684.565 TL lik proje bütçesine 9.842.284 TL hibe ödemesi gerçekleştireceğiz.

Bu gün İnebolu ilçemizde uzun yıllar aradan sonra 30 çiftçimize bölge tarımı için çok önem arz eden,  sera alanlarında bahçelerde, fındık alanlarında toprak işleme amaçlı kullanım için çapa makinesi dağıtımını gerçekleştiriyoruz.

Bu proje kapsamında İnebolu çiftçimize proje tamamlandığında 318.759,00 TL hibe desteği ödenecektir.

Ben isterim ki İnebolu İlçemize daha büyük bütçeli projelere destek verelim, Biz Türkiye'deki kestane üretiminde ilk üçteyiz. 14 bin hektar kestanemiz var. Bunun 4 bin hektarı sırf kestane ormanı ama aldığım bilgiye maalesef kestane işleyen tesisimiz yok. Bu konu önemli, demek ki ilçemizde ihtiyaç duyulan Kestane İşleme Depolama ve Toplama Merkezi kurulması, Soğuk hava deposu, Fındık İşleme ve Kurutma Tesisi gibi projelerin hayata geçirilmesini arzu ediyoruz. Bu tip projeler ilçe ekonomisine son derece katkı sağlayacak göçü önleme etkisi yaratacaktır. İnşallah Bakanlıkça bizim destekleyeceğimiz bu tesislere ilçemize kazandıracak bir girişimci çıkacaktır.

Ayrıca Sayın Valimizin Desteği ile İl Özel İdare kaynaklarından ilçemize 20 Adet Sera yapımı,  200 adet elma, 280 adet armut ve 200 adet kiraz fidanı desteği verilmiştir. Yine Bakanlık Kaynaklarından ( Ekap )  5 dekar Kivi bahçesi, 200 adet Hurma fidanı, 200 Ceviz fidanı alımı yapılarak bahçesi tesisi kurulmuştur, 90 adet Arılı kovan desteği verilmiştir.

Yine Bakanlığımızca Fındık alan bazlı desteklemesine 1416 çiftçiye 1.587.449 TL, Mazot Gübre desteği 1521 Çiftçiye 471.770 TL, Buzağı Desteklemesine 231 işletmeye 121.860 TL, Kıyı Balıkçılığı Desteklemesine 98 Balıkçıya 122.450 TL Arılı Kovan Desteklemesine 108 arıcıya 153.140 TL ödeme gerçekleştirilmiştir.

Bunun yanında Sel afet ödemelerinde 135 kişiye 2.103.445 TL ödeme yapılmıştır.

Sayın Valim ve Değerli çiftçilerimiz bizler Tarım İl ve İlçe Müdürlüğü olarak her daim üreten çiftçilerimizin yanınızdayız üretmek sizden desteklemek bizden, sizlere sağlıcakla kalın derken bu gün makinelerini teslim alacak olan çiftçilerimize hayırlı olmasını diliyor bol ve bereketli kazançlar temenni ederek bütün katılımcılarımıza teşekkür ederim dedi.

Belediye Başkanı Mustafa Hüner OZAY konuşmasında; "İlçemiz için kestanenin çok önemli olduğunu bu nedenle Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının KUZKA güdümünde yürüttüğü 2,5 Milyon TL bütçeli proje çalışmalarımız devam ediyor. İlçemize bu projeyi kazandırdığımızda da ilçe ekonomimize çok büyük katkılar sağlayacağına inanıyorum" dedi

Konuşmalarında Bozkurt Kaymakamı ve İnebolu Kaymakam Vekili Murat ATICI, "Şu anda devlet olarak, hem Tarım ve Orman Bakanlığı'mız ve il teşkilatı hem Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu iki yıl ödemesiz, 7 yıl ödemeli çeşitli kampanyalarla tarımı ve çiftçimizi destekliyor. Bölgemizde Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu başvuruları çok az. Bu konuda çiftçi kardeşlerimize daha profesyonel bir şekilde bu kampanyalardan yararlanmaları için katılımlarının olmasını davet ediyorum. Belki kampanyalardan haberi yoktur, çiftçilerimiz mutlaka kaymakamlıklarla irtibatları sağlayıp bunlarda yeni yatırımlar yaparlar inşallah" şeklinde konuştu.

Programda bir konuşma yapan Vali Avni ÇAKIR; "İnebolu, tarihi şan ve şeref dolu hem de tarımın belli kollarında Kastamonu'da adını söz ettiren bir ilçemizdir"
"Gerçekten insanoğlu son iki yüz yıldır doğaya süratli ve acımışız bir şekilde müdahale etti. Hızlı bir sanayileşme toplumun kültürü ve yine hızlı bir şekilde tarımdan üretmekten doğadan kaçınarak Büyükşehirlerde tamamen tüketim topluluğuna odaklı bir kültür yetişti ama mevsimsel, iklimsel değişiklikler toplumsal hayattaki ekonomik sosyal hayattaki gelişmeler bu işin böyle gitmeyeceğini gösterdi. Özellikle son yıllarda çok çarpıcı bir şekilde dünyanın önüne gıda krizi, iklim krizi hızlı bir şekilde geldi. Daha az ve daha dengesiz yağan yağışlar, en ufak bir şekilde zahmete girmeyen tarlayla uğraşmak istemeyen Büyükşehirlere biran önce gidip gerekiyorsa orada daha zor şartlarda yaşamayı kendine hedef edinen bir nüfus kitlesi oluşmaya başlaması ve bir takım ekonomik, sosyal, kültürel, coğrafik zorluklarda eklenince tarımla uğraşan, doğayla uğraşan, çiftçilikle uğraşan insan sayısında çok ciddi bir azalma meydana geldi. Bunun sonucunda da özellikle son bir yılda gıda fiyatlarına çok ciddi bir artış meydana geldi" dedi.

Konuşmasının devamında, "İnebolu'ya daha çok tarım projesi yapması yakışır"
"Türkiye gıda da kendisine dünyada yeten erdem ülkelerden bir tanesidir. Gerekiyorsa biz devlet olarak, biz yüz kilometre otobanı daha az yapacağız ya da 10 tane binayı daha az yapacağız ama çiftçimizi, tarımımızı, hayvancılığımızı destekleyeceğiz. Dünya'da ülkemiz üzerinden olmak üzere insanlar sürekli göç ediyor, biz devlet olarak en güçlü bir şekilde çiftçimizin, tarımımızın köylümüzün yanında olmamız lazımdır ve köye dönüşe özendirmemiz lazımdır. İnsanlarımızın çiftçiliği bir meslek olarak algılamasını sağlamamız lazımdır. Sizin sahip olduğunuz fındık ve kestane ne ürünüz varsa bunları köyünüze gidip bakmak ve bunlardan ileri de ciddi gelirlerde elde edilecek. Bu ilerleyen süreçlerde en zengin kesim çiftçi olacak. Çünkü şuan büyük şirketler Anadolu'da ve Eğede birçok yerde büyük şirketler arazileri kiralamaya başladı. Tarıma yaptırım yapma fabrika kurmakla eş değer, benim çiftçi kardeşlerimize tavsiyem sakın kimse arazisini satmasın. 35 sene sonra bu konuda çok daha güçlü şartlarla sizlerin lehine olan şartlarla karşılaşacaksınız. Malına sahip çıkan, üreten her zaman karlı olacak. Boş tarla gördüğüm zaman gerçekten yüreğim burkuluyor ve üzüyorum, üzerinde yeşil ot dahi bitse ondan mutluluk duyuyorum. Her yağan yağmuru ben rahmet olarak görüyorum, keyif olarak görüyorum, çiftçimize bereket olarak görüyorum. İnebolu'ya da daha çok tarım projesi yakışı dedi.

Konuşmaların ardından halk oyunları gösterisi yapıldı. Gösteriden sonra çiftçilere çapa makineleri dualarla teslim edildi.