İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ve İhsangazi İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü'nün birlikte düzenlemiş olduğu "Organik Siyez Buğdayı Yetiştiriciliği Projesi" konulu toplantı 18.10.2016 tarihinde İhsangazi'de gerçekleştirildi.
Toplantıya Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Osman YAMAN, Gıda ve Yem Şube Müdürü Ahmet DENİZ, Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Engin BIYIKLI, İlçe Müdürlüğü personeli, Gıda ve Yem Şube Müdürlüğü'nde görevli Gıda Mühendisi Dr. Burcu EMEKSİZOĞLU, Siyez Üreticileri Derneği Başkanı Nadir ALICIOĞLU ile siyez buğdayı tarımı yapan ve bulgur üreten üreticiler katıldı.
İhsangazi Kaymakamlığı Toplantı Salonunda yapılan toplantıda; Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Osman YAMAN, yaptığı konuşmada; "İlimizde toplam 7.000 dekar alanda siyez buğdayı yetiştirildiğini, bunun 5.00o dekarının İhsangazi İlçesinde olduğunu, Siyez buğdayı ve ürünlerinin besleyici değerinin yüksek olması, protein oranı, vitamin ve mineral içerikleri açısından zengin olması nedeniyle önemli bir ürün olduğunu ve geleneksel yollarla üretiminin yapıldığını" belirtti.
İl Müdürü YAMAN konuşmasının devamında, "Organik tarımın, doğal kaynakların korunması ve geliştirilmesi, tarımda sürdürülebilirliğin sağlanması ve tüketicilerin güvenli gıdaya ulaşması için etkin bir üretim sistemi olduğunu ve organik ürünlerin üretim, tüketim ve pazar payını artırmak gerektiğini" bildirdi.
Bu nedenle, Merkez İlçe Karaçomak barajı çevresinde bulunan köylerin bir kısmında küçük çaplı uygulanan projenin daha da geliştirilerek Merkez ve İhsangazi Köylerinden seçilecek bir havzada "Organik Siyez Buğdayı Yetiştiriciliği Projesi" adı ile bir proje yapılacağını ve daha sonra proje kapsamında organik siyez bulguru üretimine uygun tesis planlanacağı yapılan toplantıda detaylı olarak görüşülmüş ve konu ile ilgili görüş alış verişinde bulunulmuştur.
Organik Siyez Buğdayı Yetiştiriciliği Projesi hazırlandıktan sonra, Bakanlığımız Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğüne sunulacak ve konu ile ilgili iş ve işlemler takip edilecek.