İlimiz İhsangazi Kaymakamlığı, İhsangazi Belediye Başkanlığı, İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ve Siyez Evi' nin düzenlemiş olduğu "İhsangazi Siyez Festivali" İhsangazi Belediyesi önünde yapıldı.
Festival açılış konuşmaları ile başlayıp, Onkolog Uzmanı Dr. Yavuz DİZDAR, Buğday Derneği Başkanı Leyla ÜNLÜBAY ve Tarım ve Orman İl Müdürü Osman YAMAN'ın katılımı ile gerçekleştirilen söyleşinin ardından Şef Mehmet ALTAŞ ile siyez yemekleri yarışması, Sepetçioğlu Halk Oyunları Ekibi gösterisi ve siyez ekimi ile sonlandırıldı.
Festivalin açılışında konuşan Kastamonu Valisi Sayın Yaşar KARADENİZ; "Gastronomi turizminde marka ürünler önemli. Kastamonu önemli bir marka ürününe sahiptir. O da siyezdir. Siyeze artık marka ürün diyebiliriz. Bu konuda uzaktan yakından ilgili olan herkes siyezi biliyor. Siyez deyince önce akla vilayet olarak Kastamonu, onun ilçesi olarak da İhsangazi geliyor. İhsangazi, uzun soluklu yapmış olduğu çalışmanın meyvelerini toplama dönemine girmiştir" dedi.
Vali Yaşar KARADENİZ; siyezle ilgili çalışmaların sürmesi gerektiğine de işaret ederek, "Mükemmelliğin sınırı yoktur. Ne kadar bu çalışmayı sürdürürseniz, ne kadar bu konu üzerinde durur ve yeni ürünler geliştirirseniz o zaman göreceksiniz ki 5-10 yıl sonra siyez Türkiye'nin tartışılmaz turizm ürünlerinin ve gastronominin önde gelen parçalarından birisi olacak" diye konuştu.
Festivalde gerçekleşen söyleşide ise Onkoloji Uzmanı Dr. Yavuz DİZDAR, Beslenmede Atalık Buğday ve Siyezin Önemi konulu açıklamasında; "Ekmeğin düzgün yapıldığında sorunlu bir ürün olmadığının altını çizdi. Unun doğal forma yakın olmasıyla birlikte besleyici değerinin de yükseleceğini anlatan DİZDAR; "Un dediğimiz şeyin ıslatılıp mayalandıktan sonra ekmek olabilmesi için bir zaman geçmesi gerekmektedir. Bu geçmesi gereken zaman büyükşehirlerin baş belası olmuş, zaman içerisinde başta İngiltere olmak üzere bir özel yöntem geliştirmişler. Bu yöntemle ekmeğin mayalanması gerekmiyor. Ekmek, içerisindeki özel bir karışımla geliyor. Maya az miktarda var. Fakat kabarmasını sağlayacak başka tozlar da var. Böylelikle 4 saat içerisinde pişmiş ambalajlanmış paketlenmiş ekmek yapabiliyorlar" şeklinde konuştu.
Festivalde konuşan Tarım ve Orman İl Müdürü Osman YAMAN; İlimizde gerçekleşen siyez tarımı hakkında bilgiler verdi. "Kastamonu'da tarımı yapılan siyez buğdayının seleksiyon çalışmalarında sona yaklaşıldığını, siyez bulgurunun coğrafi işaret başvurusunun yapıldığını ve Türk Patent ve Marka Kurumu'nun bülteninde ilan edildiğini ve siyez ununun coğrafi işaret başvurusunun ise yapıldığını" dile getirdi.
İl Müdürü YAMAN konuşmasının devamında; "İlimizde yapılan çalışmalarla, siyez buğdayı tarımının her geçen gün artmakta olduğunu ve ekilişlerin 5-6 yıl önce 5-6 bin dekar iken, bugün 42.000 dekara ulaşıldığını belirtti. Siyezin değeri anlaşıldıkça üretiminde tüketiminde buna bağlı olarak artacağını, bize düşen görevinde bu tarımı en iyi şekilde yapmak olduğunu" ifade etti.
Festivalde; Kastamonu Milletvekilleri Metin ÇELİK ile Hasan BALTACI, İhsangazi Kaymakamı Ömer Faruk CANPOLAT, İhsangazi Belediye Başkanı Zühtü DANACI ve Buğday Derneği Başkanı Leyla ÜNLÜBAY da birer konuşma yaptı.
Etkinlikte; Şef Mehmet ALTAŞ ile siyez yemekleri yarışması ile halk oyunları yarışması düzenlendi.
Programın sonunda yapılan siyez buğdayı ekimi ile etkinlik sonlandırıldı.